Home

Achtergrond

Mexico vraagt om onderzoek naar importstop

Mexico verzoekt de wereldhandelorganisatie WTO om recente importstops voor Mexicaans varkensvlees te onderzoeken.

Dat heeft het hoofd van de Mexicaanse landbouwinspectie, Enrique Sanchez, vandaag verklaard tegenover Agra Europe. Meer dan 10 landen hebben een importstop uitgevaardigd voor varkens en varkensvlees uit Mexico. Volgens Sanchez is er geen enkele wetenschappelijke basis voor de importstop. Landen claimen te vrezen voor verspreiding van het H1N1-virus, voorheen varkensgriep.

Dit virus is echter niet bij varkens vastgesteld, en zou niet via vlees overdraagbaar zijn. Volgens de Mexicanen getuigen de importstops dan ook van verkapt protectionisme. Mexico is overigens een netto-importeur van varkensvlees. De Mexicaanse exporten gaan normaliter vooral naar Japan en Zuid-Korea.

Of registreer je om te kunnen reageren.