Home

Achtergrond 6 reacties

Melkveehouder verdient 7,6 procent minder

Het saldo als opbrengsten min toegerekende kosten is in 2008 met 7,6 procent gedaald tot 25,36 euro per 100 kilo. Dat blijkt uit berekeningen van Alfa Accountants.

Uitgezonderd 2007, toen het saldo op 27,44 euro per 100 kilo was, lag het saldo volgens Alfa Accountants de laatste jaren altijd lager.

Meerjarig beschouwd was het dus een bovengemiddeld jaar. De achteruitgang ten opzichte van 2007 is vrijwel volledig te wijten aan gestegen voerkosten.

De directe opbrengsten per 100 kilo bleven met 39 euro ongeveer gelijk aan vorig jaar. De toegerekende kosten stegen met 19 procent. De voerkosten stegen volgens Alfa met 1,75 euro tot 8,78 euro per 100 kilo. Die maken nu 65 procent uit van de totale toegerekende kosten. Dat is een paar procent meer dan een jaar eerder. De niet-toegerekende kosten stegen eveneens met gemiddeld 7 procent. Zowel loonwerk als met machines en werktuigen samenhangende kosten stegen. Vanwege schaalvergroting wordt bovendien vaker arbeid van derden ingeschakeld.

Volgens Alfa Accountants ontstaat een steeds schevere verhouding tussen vaste en variabele kosten. Vaste kosten krijgen de overhand, waardoor bij lage melkprijzen steeds minder gesleuteld kan worden aan de marge.

Verdergaande specialisatie en de mogelijke afbouw van toeslagrechten maken dat melkopbrengsten op termijn de enige inkomstenbron vormen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Delfin

  Volgens mij een foute analyse van de Alfa. Voerkosten stegen met 19%. De niet toegerekende kosten stegen met 7%. Toch zegt de Alfa dat de vaste kosten de overhand krijgen (er treedt een scheefgroei op). Dat klopt niet, het zijn juist de variabele kosten die de overhand krijgen. Het saldo staat daarom nu ook heel zwaar onder druk. Lage melkprijs en hoge toegerekende kosten.

 • no-profile-image

  Delfin

  Raar, de kostprijs is in 2008 sterk gestegen door de hoge voerkosten = 19%!! Het aandeel variabele kosten in de totale kostprijs is juist toegenomen. Terwijl de Alfa berekend dat juist het aandeel vaste kosten zijn toegenomen. Deze conclusie is op basis van het verhaal onjuist.

 • no-profile-image

  jonge

  de titel wekt een verkeerde indruk. Mensen lezen titels als eerst let daar is op boerderij. er staan wel is vaker kromme titels in het vakblad of op de site. verder klopt het verhaal wel

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ze stonden erbij en keken ernaar?

 • no-profile-image

  gert

  Het wordt nog erger,gezien de melkprijs van afgelopen tijd

 • no-profile-image

  Campina boer

  Dat wat de alfa zegt klopt juist wel! De vaste kosten nemen erg toe door de hoge leningen en afschrijvingen, de variabele kosten zijn ook hoog maar in verhouding minder dan een aantal jaar terug

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.