Home

Achtergrond 20 reacties

Melkaanvoer FrieslandCampina al weer hoger

De melkaanvoer bij zuivelcoöperatie FrieslandCampina is in de maand april al weer met 1,43 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Dit blijkt uit de melkaanvoergegevens. Het gaat hierbij om de aanvoer na vetcorrectie. Ook uit diverse andere signalen blijkt dat de melkproductie en aanvoer in Nederland nog steeds blijft stijgen.

Andere fabrieken hebben eveneens te maken met een stijgende aanvoer. Enerzijds is dit een verklaarbaar verschijnsel, omdat de melkaanvoer bij het begin van het weideseizoen altijd stijgt.

Anderzijds wijzen onder meer accountantsbureau’s erop dat nu veel extra melk produceren niet erg rendabel is. De kosten worden vaak niet of nauwelijks goed gemaakt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  De melkveehouderij gaat aan vlijt ten onder,boeren weten niet hoe snel ze hun quotum moeten volmelken

 • no-profile-image

  r.v.

  alleen mag je van je 1miljoen geen 8 ton verleasen

 • no-profile-image

  joop

  Mijn koeien hebben nog een 50 a 25% MRIJ in de aderen, dit houden wij ook zo, deze koeien zijn beter bestand tegen fluctuerende melkprijzen. Verder is de 2 cent omzet en aanwas uit slachtvee en kalveren nu extra welkom. Die vallen dus niet om bij een 1000 kilo krachtvoer per jaar.
  rv twente, ik verlease 2 ton en halveer in vergelijking met vorig jaar mijn krachtvoer gift. Wij de productie zal ongeveer van 8500 naar 7000 zakken.
  Het is maar de vraag wanneer de prijs flink gaat stijgen. Als het moment daar is krijgen de nieuwmelkte koeien weer een kilo of tien op de top nu 6 kilo. Als de melkprijs snel stijgt wordt de leasemelk ook super duur of de melk kan in februari en maart bij velen de put in.

 • no-profile-image

  Adviseur

  Gekkewerk, er maar op los produceren! De enigste die je daarmee hebt is je zelf. Dat iedere melkveehouder aan schaalvergrotng moet doen is niet weg te denken. Met minder melkveehouders het quotum volmelken zijn feiten. Maar de opbrengstprijs moet kostprijsdekkend zijn. Dat wordt in Nederland een zware kluif. Het grote probleem is de ruimte, en daardoor de dure landbouwgrond! Met alle gevolgen zoals de mestwetgeving e.d. er nog bij. Dit is voor de boeren die doorgaan een zeer hoge hindernis!

 • no-profile-image

  Kalfskop

  @boerenverstand
  Zo te zien zijn er veel boeren die verstand hebben want ik heb begrepen dat er twee bussen met boeren (zonder verstand) naar Brussel gaan. Wanneer dringt het tot het verstand door dat wanneer wij hier in Europa de productie beperken men dat vanuit de rest van de wereld gewoon dubbel en dwars aanvult!
  Wij moeten gewoon er voor zorgen dat we onze marktposities niet verspelen en dat we kostprijsleider worden. Doodconcurreren die boel. Dus niet in de verdediging kruipen door productie in te perken.

 • no-profile-image

  gli

  Melkveebedrijven hebben een marktgerichte, kapitalistische, liberale inslag. Zij doen mee aan de verdringingseconomie. Dat houdt in: ik produceer niet aangepast aan vraag en aanbod, maar ik produceer om zelf sterker en groter te worden. Dat ik daarbij mijn buurman links en misschien ook mijn buurman rechts wegconcureer is jammer, maar niet te voorkomen. En laten we wel zijn: zij hoeven toch ook niet van armoede om te komen? Wel nee, ik troost me met de gedachte dat zij misschien nog wel een betere financiele armslag hebben dan ik en bovendien nog wel een procentje meer welzijn ervaren.
  En er zijn er toch ook stoppers die er als ondernemer niks van gebakken hebben?
  Het zal ijdele hoop zijn om consumptiegericht te produceren. En ja, ik weet ook wel wat het einde is! Na een paar decennia zullen multinationals zich misschien over de agrarische wereld ontfermen. Maar dat is toch niet te voorkomen??

 • no-profile-image

  iemand die een warm boerenhart draagt

  LTO ?? laat me niet lachen, zolang ze bestaan hebben de grote cooperaties hun voormannen al een extra pet opgezet zodat de coopalzheimer tussen de oren zit. Iemand schreef over lachgas dit weekend in een collum, is het wat de LTO voormannen daarmee te verdrijven zodat eens helder verstand het restantje zwoegende veehouders echt gaat vertegenwoordigen. Ik snap gewoonweg niet dat veehouders nog drie zaken in stand gehouden hebben zoals: 1) overproduktie, dus melken boven je quotum= dom dom dom 2) fusies van cooperaties: waardoor ze oncontroleerbaar zijn geworden. (kijk naar de banken en autogedrocht General Motors. Minister Wouter Bos heeft het nu ook door nu hij er midden tussen inzit wil hij kleinere banken. Kleinere cooperaties zou een zegen zijn, met een vakkundig en betrokken, controleerbaar bestuur). 3) LTO bestuur welke niets anders doet dan de grote cooperaties naar de mond praten en zitten te slapen bij belangrijke mestdossiers en planologische vraagstukken; of geef ze ontslag of zeg je lidmaatschap op en sluit je aan bij de NMV, welke ik wel steeds hoor praten voor de hardwerkende veehouders en over maatregelen welke wel hout snijden. Het wordt hoog tijd, dat we moeten weigeren de veehouderij in een nog verdere sanering te laten drukken. Elke veehouder die eenmaal weg is komt nooit meer terug; een cultureel landschap wordt er tevens mee om zeep gebracht. De structuur van goede familiebedrijven wordt met de grond gelijk gemaakt. Hoe komt het dat de Nederlands veehouders zich nog steeds laten knechten en uitspelen. Hoe komt het dat jullie op dit moment melken als gekken met als uitleg we zijn nu juist veel liters nodig om toch omzet te draaien. Elke liter nu afgeleverd kost toch geld bij een gemiddelde kostprijs van 35-38 cent en bij een breakeven van ca 29 cent. Zet allen de rem even een paar maanden op de produktie, dan zul je zien dat de melkprijs snel gaat aantrekken en melk dan rustig het quotum tot 95% vol. Beter 95% voor gemiddeld 35 cent aan de weg dan 105% voor 22 cent.....toch....of.....ben ik gek geworden en moet ik aan het lachgas??

  Geplaatst door iemand die een boerenhart draagt, groningen

 • no-profile-image

  student

  Johan, amerika heeft veel koeien opgeruimd heb je dat niet gelezen?

 • no-profile-image

  Joop

  Vooral doorgaan. Wij voeren bijna geen krachtvoer meer en draaien zelfs nu nog een mooi saldo. De melk die niet wordt geproduceerd kunnen we staks mooi voor een 20 cent of meer verleasen!!!
  Miljoen x 0 = 0 8 ton x 5 cent = 40000 euro winst.

 • no-profile-image

  johan

  Mijn boerenverstand zegt gewoon dat het een combinatie is van dat de koeien goed aan de melk blijven met een aantal bedrijven die uitbreiden. En als wij niet meer produceren doet Amerika of Nieuw Zeeland dat over een paar maand wel.

 • no-profile-image

  veeboer

  het zoveelste bewijs dat de gemiddelde melkveehouder niet kan rekenen maar alleen maar gek is op werk en mest.
  De melkprijs op een dieptepunt en de aanvoer op een hoogtepunt, iedere ondernemer gaat minder afleveren maar de boer niet
  zo kunnen ze blijven klagen!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  gert

  Iedereen melkt als een trein

 • no-profile-image

  Jan

  Beste toekomstboer als je zo redneert heb je weinig toekomst (als boer)

 • no-profile-image

  toonmechy@telfort.nl

  Joop. als het zo makkelijk zou zijn om de krachtvoerkraan dicht te draaien, hadden we dat allemaal al wel gedaan. Dit is alleen maar gewin voor de korte termijn, en een dikke vette rekening volgt later. Misschien is dan de melkprijs weer wat beter, maar heb je geen melk te leveren. Mijn aanpak is om wat kritischer naar de veestapel te kijken en koeien eventueel versneld af te voeren die minder voldoen, maar hou de veestapel gezond.

 • no-profile-image

  boerenverstand

  kalfskop rottevalle, heb je gezien hoe ze de prijs en volume beheersen in Canada? Dat kan wanneer lto ook lid wordt van de emb en jij ook. In Eurropa hioeven we geen melk van buiten de eeg.

 • no-profile-image

  CWT

  En gesekst sperma gebruikt. Logisch dat er meer vrouwelijke dieren geslacht worden, er zijn er waarschijnlijk ook meer van. Super dat gesekste sperma.

 • no-profile-image

  hey

  veelal varkenshouders en pluimveehouders die hier de boel afkraken bij de melkveehouders, geen recht van sprake, bij jullie is nog slechter dan bij ons(zoals jullie dat zelf in ieder geval zeggen) ga dan zelf jullie productie beperken.

  Een melkveehouderij werkt nou eenmaal anders dan een varkenshouderij, maar dat hebben jullie nog niet door...

 • no-profile-image

  toekomstboer

  Kom op en zorg dat je koeien meer melk per laktatie geven,met een goed en goedkoop beleid kan dit makkelijk.
  13000 kg melk per dier is mogelijk .
  Kijk maar naar het verleden.
  Jaren 1960/70 produktie 5600 kg/dier.
  Nu 9800 straks 14000 kg/dier.
  Daar zit onze kracht ,fokkerij DUS.
  Vakmanschap word beloond!

 • no-profile-image

  boerenverstand

  Verstandige boeren gaan volgende week naar Brussel om iedereen daar aan het verstand te peuteren dat de melkaanvoer europees aangepast moet worden aan de vraag. Domme boeren doen daar niet aan mee(LTOérs?)

 • no-profile-image

  vd Zanden

  En straks maar jammeren dat men de melk weg moet laten lopen

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.