Home

Achtergrond 365 x bekeken

Meijer wil zouttolerante aardappel kweken

Aardappelveredelingsbedrijf C. Meijer wil een aardappelras ontwikkelen dat bestand is tegen zout water. Hiervoor zijn proefvelden aangelegd door het kweekbedrijf van Meijer.

De ZLTO draagt 7.000 euro bij aan het onderzoek. De provincie Zeeland geeft 14.000 euro subsidie.

In deze beproeving test Meijer twintig rassen en dertig ouderlijnen op de gevoeligheid voor zout water, vertelt manager veredeling Guus Heselmans. "We kijken eerst in hoeverre onze rassen al zouttolerant zijn. Daarnaast testen we de ouderlijnen om aanknopingspunten te vinden voor ons veredelingsprogramma, zodat we bij de ontwikkeling van nieuwe rassen al vroeg op zouttolerantie kunnen selecteren."

Als er zouttolerante rassen zijn ontwikkeld kan op meer grond aardappelen worden geteeld. Heselmans: "Verschillende regio’s in de wereld, ook hier in Zeeland, hebben last van zout water. Of de grond is te zout voor de teelt. Of het oppervlaktewater is te zout om mee te beregenen. De proef wordt uitgevoerd op een akkerbouwbedrijf in Zierikzee met een kwelplek waar geen aardappelen verbouwd kunnen worden omdat het water te zout. Op enkele honderden meters afstand ligt een controleveld, zodat we goed de verschillen kunnen zien."

Of registreer je om te kunnen reageren.