Home

Achtergrond 329 x bekeken

Meer onderzoek energie PT

De sectorcommissie energie van het Productschap Tuinbouw heeft een pakket energie-onderzoeken goedgekeurd en daarvoor in 2009 circa 5 ton vrijgemaakt.

Zo wordt door onder meer Wageningen UR een energiezuinig teeltconcept voor de gerberateelt ontwikkeld. Dit teeltconcept beoogt een energiebesparing van 50 procent met een gelijkwaardige productie. De proef richt zich ook op assimilatiebelichting. Tegelijk wordt gekeken naar een betere bestrijding van aantastingen door Botrytis en Sclerotina. Hiervoor maakt het PT circa 3 ton vrij in 2009.

Verder wordt op het teeltbedrijf van Marcel Dings door Wageningen UR gewerkt aan een energiezuinig teeltconcept voor aardbeien. De onderzoekers hopen 40 procent energie te besparen.

Potentieel interessant is verder het haalbaarheidsonderzoek van Wageningen UR naar de montage van zonneschermen aan de buitenkant van de kas met zonnepanelen. Modellen wijzen erop dat tuinders zo 5 kWh per vierkante meter per jaar kunnen produceren. Een deel van de plannen valt onder het project Kas als Energiebron, waardoor LNV de helft bijdraagt.

Of registreer je om te kunnen reageren.