Home

Achtergrond

'Meer bescherming voor gefilmde patiënt'

De bescherming voor patiënten die in ziekenhuizen gefilmd worden voor medische tv-programma's moet beter.

Volgens de Raad voor de Volksgezondheid (RVZ) zijn er voor patiënten te weinig waarborgen voor privacy. Dat staat in een rapport van de RVZ dat donderdag verschijnt.

De RVZ vindt dat patiënten de gevolgen van de opnames niet goed kunnen inschatten omdat ze vaak gestrest zijn als de camera's het werk van artsen en verpleegkundigen volgen. Bovendien vragen de programmamakers vaak toestemming via de arts. De RVZ vindt dat niet correct en pleit voor een protocol. In dat protocol moeten afspraken komen hoe ziekenhuizen en de media moeten omgaan met de privacy van patiënten. De afgelopen jaren is het aantal medische realityprogramma's flink toegenomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.