Home

Achtergrond 5 reacties

Meer acties in zuivel Frankrijk en Duitsland

De acties van Franse melkveehouders tegen de lage melkprijzen breiden zich morgen uit over het hele land.

In Normandie en Noord-Frankrijk demonstreerden melkveehouders vandaag al bij zuivelfabrieken en grote supermarkten. Ook in Duitsland laten melkveehouders het er niet bij zitten. Landbouwfederatie Deutscher Bauernverband (DBV) wil volgende week maandag de acties voor een betere melkprijs voortzetten met een grote trekkerdemonstratie. Later in de week zal deze actie worden herhaald in Frankfurt am Main, de vestigingsplaats van de Europese Centrale Bank.

Het groepje Duitse boerinnen dat vorige week in Berlijn in hongerstaking ging, heeft deze actie zondag beëindigd. De zes boerinnen eisten een onderhoud met bondskanselier Angela Merkel, maar aan die eis is geen gehoor gegeven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harry

  Het letterlijk tonen dat we worden uitgekleed door de supermarkten is inderdaad een duidelijke actie. Ik ben echter van mening dat je de schuld niet bij de individuele supermarkten moet neerleggen. Deze doen hetzelfde dan ons: niet te duur inkopen. Dat de zuivelmarkt momenteel volledig op zijn gat ligt door vraaguitval dan wel overaanbod, is deze supermarkten niet aan te rekenen. Dat is de aard van een niet/slecht gestuurde landbouwmarkt. Daarvoor moeten we dus in Brussel zijn.
  In Nederland hebben we gelukkig de landbouw-stemwijzer http://aardeboer.antenna.nl/wp-content/uploads/2009/05/09-04-25-stemwijzer-eu-verkiezingen-09-04-21-c-alle-partijen.doc De NMV heeft zich hier inmiddels ook bij aangesloten. Gezamenlijk hebben zij deze nu zo ver uitgebreid, dat er zoveel mogelijk partijen in zijn verwerkt welke een duidelijk standpunt over de landbouw in de EU uitdragen. Onze EU- collega’s adviseer ik dringend,voor zover zij dat niet al reeds gedaan hebben, om ook dergelijke stemwijzers te vervaardigen, afgestemd op de in hun eigen land te kiezen Europarlementariërs. Deze stemwijzers daarna maximaal onder de aandacht brengen. Daar kun je ludieke acties bij gebruiken, maar ook plaatsing in vakbladen, interviews houden, mailen naar mensen met affiniteit met de landbouw enz.

 • no-profile-image

  Onderneem-STER

  Misschien iets te symbolisch voor de gemiddelde drenth? :O)
  ("dr" staat toch voor drenthe? Waar eens ook MIJN wiegje stond trouwens.) Ik zal je de clou verklappen: Ze voelen zich namelijk uitgekleed door de supermarkten.

  En daarnaast zijn het JONGE boeren, dat scheelt toch?
  Ze rennen ook niet rond ofzo, maar staan met spandoeken delen informatie uit over de enorme marges die deze supers durven te nemen over de (blote)ruggen van de producenten.
  Als het boerinnen in ondergoed waren geweest zou je er vast heel anders over denken ! ;O)

 • no-profile-image

  onderneem-STER

  De marges in Frankrijk liggen ook wel iets anders dan in NL. Er wordt nu 20 ct per liter betaald, echter in de winkel kost een liter melk gemiddeld 90ct! (De verwerkingskosten zijn maar 3ct per liter.) Een exorbitante marge van bijna 70ct!!! Dus de producteur èn de consument worden uitgeknepen; wat zij in hun acties ook duidelijk naar voren brengen, middels een brilliante affiche: http://quisegaveleplus.com/affiche%20JA.pdf
  Kijk zo kweek je goodwill.

  Het is trouwens niet eens dagverse melk, maar lang houdbare melk! Dus er gaat bijna niets verloren voor de supers. Dagverse melk kennen ze in frankrijk nauwelijks.

  Hoe eerlijk en doorzichtig de informatie is over zuiveloverschotten daar zet ik mijn vraagtekens bij. Ik heb de indruk dat daar wel eens een "vuil" spelletje mee gespeeld wordt om de prijs te drukken. Voedselprijzen moeten laag blijven dan blijft het volk rustig, niets beters als een tevreden volk daar heb je geen omkijken naar die zijn als makke schapen.
  Begin 2007 sprak men nog over enorme zuiveloverschotten als reden voor de lage prijs"et voilà" 1 of 2 maanden later was er spontaan een tekort, nadat er toen serieuze melkleverstop acties dreigden, o.a. in DLD, voor september/oktober 2007. In juli 2007 begon de prijs te stijgen en in september lag ie rond de 38 ct. Acties afgeblazen, voor die laatste 2 ct, doel was 40ct, bovenop een toch al goede prijs van 38ct, ga je niet zulke harde middelen inzetten als een melkleverstop.

  Merkwaardig trouwens dat hier nauwelijks nieuws over de nog steeds voortdurende blokkade acties in Frankrijk, enkele (departamentale hoofd-) steden, o.a. Saint-Lo in Normandië, waren gisteren totaal ontzet, het verkeer werd omgeleid. Er waren toch een paar duizend boeren op de been met name in Normandië en Bretagne.

  http://www.ouest-france.fr/actu/economieDet_-Lait-des-mediateurs-face-a-la-colere-qui-monte-_3634-939558_actu.Htm

 • no-profile-image

  gert

  in frankrijk,jonge boeren in de onderbroek door de supermarkt,prachtige actie !!

 • no-profile-image

  Onderneem-STER

  Hier nog veel meer nieuws met fotos
  http://www.ouest-france.fr/

  en ook

  http://www.ouest-france.fr/actu/offilinfo.php?idTheme=all

  Als je op de link hierboven naar beneden scrollt dan zie je allerlei berichtjes met fotoos van blokkades door boeren in Bretagne en Normandië, brandende pallets, banden en winkelwagentjes op parkeerplaats supermarkten, leeglopende tankauto in stadscentrum en ga zo maar door.
  Saint-Lo; de "hoofdstad" van Basse normandie is helemaal geblokkeerd op dit moment. Om 5 h vanmorgen zijn daar 1500 tot 2000 boeren aan het demonstreren.

  http://www.ouest-france.fr/ofdernmin_-En-Vendee-les-producteurs-de-lait-reveillent-le-prefet_-938153_actu.Htm

  De acties zijn afgelopen weekeinde al begonnen, door de inrit van parkeerplaatsen bij grote supermarkten (LeClerc, Intermarché, Carrefour etc.) te blokkeren moesten deze supers noodgedwongen hun deuren sluiten op zaterdagmiddag!! omdat ze geen enkele klant meer hadden.
  Een week daarvoor al: Jonge boeren in hun onderbroek in de supermarkt, demonstreren tegen te hoge marges van supers ten koste van de producteurs van niet alleen melk, maar ook van vlees, groente, fruit, wijn etc.
  www.quisegaveleplus.com
  (vrijvertaald: "wie graait het meest". of "Wie propt zich(ofwel: zijn zakken) het meest vol".)

  Kortom "de boeren hebben de oorlog verklaard"

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.