Home

Achtergrond 206 x bekeken

Mediterraan eten zorgt voor 'goed' cholesterol

Mensen die mediterraan eten, hebben meer 'goed' cholesterol in hun bloed dan mensen die westers eten.

Dat voedsel uit het gebied rond de Middellandse Zee voor minder LDL-cholesterol - ook wel bekend als slecht cholesterol - in het bloed zorgt, was al bekend, maar het was nog niet aangetoond dat zulk voedsel het gehalte HDL-cholesterol (goed cholesterol)verhoogt. Dat heeft de Wageningen Universiteit vandaag gemeld.

Het positieve effect van mediterraan eten blijkt uit promotieonderzoek van onderzoekster Marieke Bos. De Nederlandse Hartstichting financierde het onderzoek. Mediterrane voeding kenmerkt zich door veelvuldig gebruik van olijfolie, veel groente en fruit, graanproducten, peulvruchten, noten en vis. Een glaasje rode wijn per dag maakt het dieet compleet.

Cholesterol is een belangrijke bouwstof, maar teveel cholesterol is schadelijk. Overtollig cholesterol kan worden opgeslagen in bloedvaten, die daardoor vernauwd raken. Een hoog gehalte HDL-cholesterol en combinatie met een laag LDL-cholesterolgehalte, vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Onderzoekster Marieke Bos promoveert woensdag op haar onderzoek.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.