Home

Achtergrond 233 x bekeken

Marokkaanse gastarbeiders veertig jaar in Nederland

Nederland en Marokko sloten donderdag exact veertig jaar geleden een wervingsakkoord, waardoor Marokkaanse gastarbeiders naar Nederland mochten komen voor werk.

Ter gelegenheid van deze gebeurtenis houden het Nederlands Instituut in Marokko (NIMAR) en Institut Universitaire de la Recherche Scientifique (IURS) donderdag en vrijdag een conferentie in Rabat. Onderzoekers bespreken daar de geschiedenis van de migratiestroom van Marokkanen naar Nederland en de gevolgen daarvan voor beide landen.

Jan Hoogland, directeur van het NIMAR, ziet deze dag als een mooi moment om terug te blikken. "Het markeert het begin van een samenwerking tussen twee landen, die vanaf dat moment innig met elkaar verbonden zijn.''

"De banden tussen Nederland en Marokko zijn sterk, met 'ups en downs'. Maar momenteel overheerst vooral de negatieve publiciteit. De conferentie is een poging om een positiever tegengeluid te geven'', zegt Hoogland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.