Home

Achtergrond

Mannen en vrouwen schatten rivalen vanzelf in

Mannen en vrouwen schatten rivalen vanzelf en automatisch in.

Bij vrouwen gaat het sein op rood, als zij een fysiek aantrekkelijke rivale tegenkomen. Mannen worden jaloers, als hun partner met een sociaal en fysiek dominante andere man praat.

Dat heeft sociaal psychologe Karlijn Massar uitgezocht. Massar promoveert volgende week aan de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens de psychologe maken mensen onmiddellijk en onbewust een schatting of een ander een bedreiging voor hen vormt. Jaloezie is dus een signaalemotie, die ertoe leidt dat iemand in actie komt, aldus Massar.

De gronden voor onbewuste jaloezie bij mannen en vrouwen zijn te verklaren vanuit de evolutie. Vrouwen die er aantrekkelijk uitzien, golden lang als gezond en vooral vruchtbaar. Dominante mannen zijn het beste in staat om voor middelen van bestaan te zorgen. Dat maakt hen volgens Massar automatisch de meeste bedreigende rivalen.

De psychologe toonde de onbewuste jaloeziereactie aan, door proefpersonen zonder dat zij het wisten te confronteren met foto's of beschrijvingen van mensen die een rivaal zouden kunnen zijn. Het bleek dat degenen die foto's van mooie mensen hadden gezien of die woorden hadden gelezen als 'sexy' en 'stoer', daarna duidelijk jaloerser reageerden. Massar stelt dat jaloezie zich evolutionair heeft ontwikkeld tot een automatisch proces.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.