Home

Achtergrond 209 x bekeken 3 reacties

Malaise producenten vaste kunstmest houdt aan

De malaise in de kunstmestsector is nog alles behalve voorbij.

Waar in mei normaliter topdrukte heerst, zijn de fabriekshallen stil. Zuid Chemie in Sas van Gent en het Amsterdamse ICL Europa voelen het schrijnend gebrek aan vraag steeds dieper.

Zuid-Chemie, onderdeel van het Waalse Rosier, geldt als een middelgrote producent van vaste kunstmest. Volgens directeur Willy van Overfelt verkoopt de firma dit jaar 30 tot 40 procent minder dan een jaar eerder. De prijzen zijn nog slechter dan in het stikstofsegment.

Eén van de twee fabrieken ligt stil. De ander draait op halve kracht. Datzelfde geldt voor de Amsterdamse concurrent ICL Europa, waar een fabriek in Nederland voor 60 procent draait, en een fabriek in Duitsland stil is gelegd. Directeur Kees Langeveld noemt de situatie "uiterst zorgwekkend."

Werktijdverkorting

Tot nu toe heeft Zuid-Chemie geen gedwongen ontslagen hoeven afkondigen. Binnenkort vraagt de onderneming voor de vierde, en dus laatste, maal verlening van zes weken werktijdverkorting aan voor haar personeel. ICL Europa zit reeds in de vierde verlenging.

Het belangrijkste probleem is volgens Langeveld de vraagzijde. "De graanprijzen zijn gedaald tot 40 procent van wat ze begin 2008 waren, dus zijn boeren en tuinders huiverig in productiemiddelen te investeren."

Zuid Chemie exporteert 90 procent van de productie, waarvan een substantieel deel naar Zuid-Amerika, Azië en Australië. "De wisselkoers van de euro is sterk in ons nadeel", aldus Van Overfelt. "De kredietcrisis heeft bovendien ertoe geleid dat exportkredieten voor Zuid-Amerika lastig te realiseren zijn."

Lees ook Kunstmestprijs is gehalveerd

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Veel vraaguitval door de hoge prijzen van kunstmest en de lage prijzen van landbouwproducten

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Hebben ze nog geluk dat ze geen boete moeten betalen over teveel geproduceerde kilo's fosfaat en stikstof, moet je als boer wel. Overeenkomst is wel weer dat men je bedrijf zelfs kan sluiten.

 • no-profile-image

  Graats

  Tja, de landbouw is diep in de economie ingebed. Gaat het de boeren slecht, trekken deze een veelvoud met zich mee. Het zou voor de (wereld)economie wel eens dé oplossing kunnen zijn: een bloeiende agrarische sector i.p.v. wegwerpprijzen voor voedsel, afhankelijkheid van voedsel doordat de eigen productie wordt weggeconcurreerd, en een bloeiende retail.

  Vooraanstaande economen, laat van u horen!

Of registreer je om te kunnen reageren.