Home

Achtergrond 51 reacties

"Machtige landbouwlobby" oorzaak woningtekort

Een "onvoorstelbaar machtige landbouwlobby" is volgens topeconoom Sweder van Wijnbergen de oorzaak van krapte op de woningmarkt.

De "fout" van de krappe woningmarkt is dat te weinig landbouwgrond beschikbaar komt voor woningbouw. Dat zegt prof. dr. baron Van Wijnbergen in een interview in NVMagazine, het tijdschrift van makelaarsvereniging NMV. De gedachte dat er een grondgebrek is in Nederland is onzin, vind de hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam en voordien topambtenaar van EZ. Dat er gebrek aan ruimte is voor natuur vindt hij "absolute kolder".

"Ruim 70 procent van het areaal in Nederland is landbouw. De meest vervuilende industrie van allemaal. Verder is 20 procent natuur en van de resterende 10 procent is 3 procent industrie en de rest is woningbouw. We wonen dus letterlijk op een kluitje. Hebben we die 70 procent landbouwgrond nou wel nodig? Je kunt probleemloos het woningareaal en de hoeveelheid natuur verdubbelen en dan heb je nog niet eens de landbouwgrond gehalveerd."

Van Wijnbergen wijt de situatie aan "een combinatie van een landbouwlobby die gaat gillen zodra er iemand met zijn vinger durft te wijzen naar hun grond, en van VROM dat een obsessie heeft met de compacte stad. Sluit al die mensen dicht bij elkaar op, als ratten in een kooi. En dan stomverbaasd zijn als ze elkaar opvreten. Daar zie ik echt de fout van de woningmarkt. Er is een markt gecreëerd waarin het aanbod zelfs op de langere termijn niet gevoelig is voor prijzen."

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W.Duffhues

  Ik had van een man, die bekend staat als een verstandig man, goed economisch geschoold, mogen verwachten, dat hij zich op de juiste wijze orienteert op de materie. Absoluut gezien gaat het bij woningbouw namelijk over een buitengewoon kleine oppervlakte in verhouding tot het areaal landbouwgrond in ons landje. Voor de landbouw is veel meer van belang de belemmeringen die optreden voor blijvende agrariers door de regelgeving rondom bouwwerken. Sweder van Wijnbergen kan dus beter pleiten voor minder regelgeving !

 • no-profile-image

  Aart

  Niet meer op reageren.
  Die vent is gewoon hartstikke gek.

 • no-profile-image

  anneke

  Wij de meest vervuilende!!!!
  Verbeter de wereld, begin bij jezelf.

 • no-profile-image

  Harm

  Ik zou willen dat er een machtige landbouwlobby was, kregen we tenminste nog wat voor ons geploeter. Ik heb meer de indruk dat die lobby al jaren bezig is om de grond bij de boeren weg te snoepen. Binnekort vallen de klappen in de melkveehouderij, dan komt er genoeg landbouwgrond op de markt. Is ook precies wat ik voorspeld heb. Dus melkveehouders, hou de grond alsjeblieft in uw bezit. Er komen vast weer betere tijden. Het verruimen van het quotum is ook bedoeld om de melkveehouderij de nek om te draaien, komt de grond vanzelf beschikbaar.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Arthur. Kun jij me één boer aanwijzen die nee zegt als ze komen om landbouwgrond te kopen voor woningbouw? Kijk, als de makelaars of projectontwikkelaars menen landbouwgrond te kunnen kopen voor € 5,-- en deze voor € 250,-- /m2 (bouwrijp) door te zetten moet je het niet vreemd vinden dat boeren niet willen verkopen. Waarom denk je dat het voorkeursrecht gemeenten in het leven is geroepen? Om makelaars / projectontwikkelaars een slag voor te zijn bij nieuwbouwprojecten en zo de kosten te drukken voor de burger. Topeconoom of niet, van Wijnbergen preekt voor de eigen parochie van NVM met als slap argument "de machtige landbouwlobby".

 • no-profile-image

  Anke

  Heb nog 55 ha EHS grond in de aanbieding. Overheid koopt 'm niet. Misschien iets om huizen op te bouwen? Ik houd me graag aanbevolen bij dhr Sweder van Wijnbergen.

 • no-profile-image

  jantje

  Kan maar op slechts een woord komen.................wat een eikel!!!!!!! (ok, dat zijn 3 woorden)

  Ik kan niet wacthen tot die vent honger lijdt of anders wel zeker 3 keer zoveel betaald in de supermarkt voor zijn (droog) brood.

 • no-profile-image

  wat een

  Met andere woorden, intensief is de beste en milieuvriendelijkste soort landbouw. Neemt minste ruimte in beslag en heeft veruit de meeste productie.

 • no-profile-image

  Anneke

  Er is geen woningtekort, er is te weinig handel. De makelaars, de banken en de regering willen graag, dat elke Nederlander minimaal eens per 5 jaar verhuist. Kassa! Zeg dat dan ook.

 • no-profile-image

  Theo van Kerkhof

  Ja, geef de boeren maar de schuld. Stenig hen. Aan het kruis met hen. Een liter melk is al goedkoper dan een fles water. Ga zo maar door! Omdat ze zo veel eten produceren zijn er zo veel mensen. Zet de voedselproductie stop, dan komen we vanzelf van de mensheid af.
  Ridiculica.

 • no-profile-image

  realist

  Ze moeten nog meer stukken Nederland onder water zetten !!! De steden zijn al onleefbaar in NL, nu het buitengebied nog.

 • no-profile-image

  a hamstra

  de markt voor woningbouw kent al jaren geen krapte zoals prof. wijnbergen stelt.
  er word simpelweg niet gebouwd waar vrag na is namelijk betaalbare woningen voor jongeren met als excuus we moeten wel 80% duurdere woningen bouwen om 20% goedkopere woningen te kunnen finacieren een smoes om maar raak te kunnen bouwen.
  zie leeg loop plattelandsdorpen,
  de bevolking groeit niet, de vergrijsing die er aankomt wie gaan er in die huizen wonen als dat over zijn hoogtepunt heen is. dus niet meer maar betaalbaar.
  waarom moeten mensen zonodig door stromen naar duurdere huizen als ze daar geen behoefte aan hebben.(vrijheid?)
  voor wie bouwt men nu al die extra huizen waar wij als boeren voor moeten wijken ??

 • no-profile-image

  gert

  van Wijnbergen is gewoon een salonsocialist die geen oplossing heeft voor deze economische crisis,en daarom maar gemakshalve tegen de boeren gaat aantrappen

 • no-profile-image

  Karel

  Topeconoom Winsemius, ooit minister, heeft dat geluid ook al jaaaaaaaren geleden naar buiten gebracht.
  De landbouwgronden zijn ook natuur, alleen we verdienen wat aan de verbouwde produkten en we oogsten ze, en dan maken we weer nieuwe natuurlijke producten en zo gaat dat eindeloos door. Heel natuurlijk dus.
  Als je de landbouwgrond koopt, dan komt er de mens aan te pas en die maakt er dan " natuur " van. Je oogst het niet, je kan er alleen maar naar kijken, je mag er soms niet in lopen. En soms is het belangrijk voor eigen leven, dat je er niet inloopt. Het onderhouden van deze natuur die financieel niets oplevert, kost geld. Omdat ze wat krap bij kas zitten, zagen ze ongewenste bomen om voor geld. Dat noemen ze dan niet inheemse bomen moeten worden gerooid enzo. Wat een volksverlakkerij. Jaren later komt men er achter dat de biodiversiteit verbeterd moet worden. Dat loopt in de beheerde natuurgebieden sterk terug, en de boeren moeten het op hun land bevorderen. Ja, dat doen ze graag, want het kan winst opleveren. Biologische bestrijding. En subsidie.
  En zo zie je dat bossen gekapt worden, omdat het ineens openvlakten moeten worden met verspreide vegetatie. Amerikaanse eiken moeten sneuvelen, ze zijn niet inheems. Schotse hooglanders moeten gaan weiden, maar deze moeten daarna weg omdat ze de mensen op de hoorns nemen.
  Maar goed de hobby van enkelen moet ten koste gaan van de landbouwgrond. En waarom niet. De overheid heeft een schatkist waarin een dubbele bodem zat. En Bos heeft deze ontdekt. Heel veel geld gaat naar de banken. En enkele miljoenen subsidies naar de boeren wordt een doelwit van beginnende topeconomen en andere mensen die ook graag in de belangstelling staan.
  En omdat de boeren de grond bezitten en niet willen verkopen, denkt elke nitwit: Het is de schuld van de boeren dat de bouwgrond zo duur is. Nog effe en ook deze topeconoom is net als Winsemius een minister.
  Nu is het wellicht zo dat deze topeconoom een vrijstaand huis bezit met 1.000 meter grond eronder. Hij heeft deze 10 jaar geleden gekocht voor € 300.000. Nu wil de gemeente dat huis kopen en biedt hem op basis van een taxatierapport € 250.000 voor het huis met 400 meter ondergrond en voor de overige tuingrond van 600 meter een bedrag van € 240.000. Totaal een bedrag van € 490.000. De gemeente wil het foeilelijke huis slopen en op de 1.000 meter goed gelegen grond een appartementen complex zetten van 20 appartementen.
  De aannemer uit het dorp is getipt door een ambtenaar en deze gaat naar de eigenaar en biedt een bedrag van € 1 miljoen.
  Nu zal de eigenaar, topeconoom, een psychisch probleem hebben. De bouwgrond is zo duur, daarom worden de huizen zo duur. En hij verkoopt aan de gemeente. Inderdaad de gemeente zet er 20 appartementen op van € 250.000 per stuk. De zaak wordt gebouwd en na 1 jaar wordt het 1e appartement verkocht. De verkoopsom van het gewilde appartement bedraagt
  € 350.000.
  Ja, blijf stug volhouden wie hier de woningen duur maakt. Dit voorbeeld is van de laatste 15 jaar. Schering en inslag. En hoe voelt de voormalige eigenaar zich dan? Had ik maar. Nee, u kunt maar 1 maal verkopen.
  De markt bepaalt de prijs van een huis. Nu het inkomen een probleem is en de banken minder scheutig, gaat de prijs van een huis wel naar beneden. Gekker nog, er worden minder huizen gebouwd, én veel en veel minder nieuwe en oude huizen verkocht.
  Winsemius was een roepende in de woestijn der dommen. Hij heeft een opvolger.

 • no-profile-image

  Giell

  Hoe is die man ooit professor kunnen worden met die idiote uitspraken

 • no-profile-image

  grondbezitter

  moeten we dan nog meer mest afzetten prof. wijnbergen?, want we mogen steeds minder mest per hectare uitrijden in de toekomst. hoezoo dan zeggen dat er een overschot aan grond is? die prof. heeft gewoon een hekel aan boeren. misschien had hij vroeger zelf boer willen worden en is daarover nog steeds gefrustreerd.

 • no-profile-image

  c.v.roessel

  je kunt merken aan deze uitspraken dat het moeilijk voor hem is om de dingen nog helder te zien en dan overgaat op kletspraat jammer van zoveel dommigheid. vergane glorie !!!!

 • no-profile-image

  Boer

  Leuke opmerkingen van deze top-econoom. Goed nieuws voor de huizenbezitter ! Pas in Frankrijk geweest, geen enkele grote bouwlocatie gezien. Rij door Nederland, elke stad en dorp is bezig met uitbreidingsplannen.

 • no-profile-image

  woningbouwer

  beste topeconoom. bij deze bied ik u mijn bedrijf van 130 ha aan voor de prijs van E 100/m2. dan kunt u er nog winst op maken en kunnen er heel wat woningen gebouwd worden. Ik weet zeker dat veel grondbezitters hier wel voor voelen maar probeer maar eens bij de gemeente aan te komen met een verhaal dat je de bestemming van je landbouwgrond wilt veranderen in woningbouw. Daar zit dus het probleem beste NVM econoom. U bent duidelijk niet echt op de hoogte waar het probleem zit. Ik heb ook nog nooit een boer gehoord die niet meewerkte om zijn grond te verkopen voor woningbouw. of het moet zijn dat de gemeente de grond voor landbouwwaarde met een plusje, wil kopen en voor 300 euro/m2 wil door doorverkopen. Op zo'n moment is een gemeente niet serieus, en zullen er geen zaken gedaan worden.
  NVM maak er werk van dat de ambtenarij in nederland niet zo moeilijk doet bij bestemmingswijziging en alles komt goed.

 • no-profile-image

  gert

  Er is geen krapte op de huizenmarkt,kijk eens bij de makelaars in de etalage,en kijk eens in de straat bij hoeveel huizen een bordje,TE KOOP ,staat.Deze econoom is de realiteit uit het oog verloren.

 • no-profile-image

  P Smits

  Deze econoom heeft er geen idee van hoeveel landbouwgrond om gemeentes en steden al in handen is van ontwikkelaars en overheden.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Gert, dit heeft met kredietverlening te maken. En in normale tijden heet het doorstroming.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Centje erbij, je slaat deze keer de plank mis en niet zo'n klein beetje.

 • no-profile-image

  Anneke

  Er is geen woningnood! In mijn omgeving is het verschijnsel inwoning niet bekend en ik heb ook geen kennissen die onder de brug wonen. Wel veel die alleen in een huis wonen.

 • no-profile-image

  Ryan Molendijk

  Een treffende anekdote over deze man uit de Volkskrant: "Een hoog hovercraft-gehalte, maar geen aandacht voor de praktijk" En dat zegt naar mijn idee alles over zijn uitspraken.

 • no-profile-image

  boerke

  Deze topeconoom is een voorbeeld van het niveau van de de Nederlandse economen.
  Noemt effe landbouw de meest vervuilende sector. Heeft nog kennelijk nooit gehoord van het aandeel van de landbouw voor onze betalingsbalans zeker nu in deze tijden. Om misselijk van te worden dat deze lui onze sector zo onderuit halen.
  Over welke woningnood heeft hij het trouwens, moet je eens kijken hoe de markt er nu bijligt en hoeveel leegstand er is.
  Volgens mij moet hier eens een onderzoekje komen naar ongeoorloofde banden met de bouwwereld daar riekt het in elk geval duidelijk wel naar!

 • no-profile-image

  Boer

  Volgens mij gaat de bevolking in Nederland krimpen de komende jaren. Er zijn op dit moment zelfs gemeenten in het zuiden van het land die hun huidige nieuwbouw niet meer bewoond krijgen. Er wordt zelfs al gepraat over leegstand van de huidige woningen wat gaat leiden tot verloedering van straten. Dan lijkt het me niet echt handig om nog meer erbij te gaan bouwen op de grond die nu nog gebruikt word voor voedsel productie. En daar wordt weer over geschreven dat er over 40 jaar een tekort aan komt om iedereen te kunnen voeden.

 • no-profile-image

  centje

  Zijn economen niet de veroorzaker van de kredietcrisis ?? Dacht het wel.....dus deze muntenteller is niet geloofwaardig en hunkerde waarschijnlijk naar aandacht omdat de media hem vergat te vragen om commentaar. Lozer......

 • no-profile-image

  Johan

  De overheid is schuldig aan een schaarse grondpolitiek die de huizen prijzen veel te hoog houdt.
  Alle agrarische grond zou een Algemene bestemming moeten krijgen waar onder dezelfde millieu voorwaarden van riolering, nutsvoorziening etc. gebouwd kan worden.
  Dus bestemmingsplannen terreur afschaffen, burger kan gewoon naar boer lopen en een hoekje grond kopen om op te bouwen. De grondprijs zou onmiddelijk halveren want de schaarste is voorbij. In een middelgrote stad in Duitsland kost een meter bouwgrond 40-50E de m2.
  De overheid besteelt nu grondeigenaren van legio gebruiksmogelijkheden zonder enige practische of noodzakelijke reden.
  Dit is de erfenis van de oude grondpolitiek van Den Uijl die nu goed van pas komt om de zgn ''verrommeling'' te stoppen. Het betekend dat de modale nederlander niet een huis met een stukje grond kan kopen omdat het niet te betalen is.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Natuurlijk heeft de landbouw de schuld. Maar dat komt door van Wijnbergen. Het zit namelijk zo: als van Wijnbergen het huis van een ongehuwde alleen wonende vrouw koopt en haar bij mij afleverd is er een huis beschikbaar en ik, ik................

 • no-profile-image

  jakob

  Arthur uit Amsterdam en dhr. van Wijnbergen hebben natuurlijk helemaal gelijk, wie zou zich niet verzetten als hij door verkoop van zijn grond voor woningbouw de allermooiste bedrijven er voor terug kan kopen. Ik zou het, net als bovengenoemde personen, ook vreselijk vinden om de eindejaarsloterij te winnen, wat een akelig lot.

 • no-profile-image

  peter

  Zelfs ZLTO blijft vasthouden aan de EHS, terwijl LTO- Noord hier wel tegenaan schopt. Welke deal zit daarachter? Vast iets met VION, Rendac enz. Wat hebben we aan zo'n pseudo- belangenbehartiger die overloopt van de belangenverstrengeling? Zelfs bij Natura 2000 offeren ze eigendomsrechten van grondeigenaren op. Een ordinaire landje- pik actie is het!!!

 • no-profile-image

  Zuiderling

  Machtige landbouwlobby? Dan zouden de boeren wel heel wat meer verdienen met hun produkten. Ik woon vlak bij een locatie waar al 14 jaar gebouwd kan worden, maar de gemeente krijgt het maar niet voor elkaar.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Een kip zonder kop snapt het wel hoe het werkt. Topeconomen hebben jaren hun best gedaan om te graaien, nu er niets meer te halen valt zoeken ze de schuldigen onder hen die schijnbaar geen last hebben van de credietcrisis, anders moeten ze het maar met 4 vakanties per jaar doen.

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Geen zaken meer doen met NVM makelaars in het vervolg, de zakkenvullers.

 • no-profile-image

  toonmechy@telfort.nl

  Dat dachten ze in Ijsland ook dat ze het met alleen een grote dienstensector zouden redden. Is natuurlijk veel sexier en schoner dan landbouw, maar ik denk dat ze nu blij zijn dat ze een visje uit de zee kunnen vissen om in hun eerst levensbehoefte te voorzien.

 • no-profile-image

  gert

  Ja weer zo,n iemand die lekker tegen de landbouw gaat aantrappen,waarom zegt hij niks van de milieulobby die met procedures al deze bouwplannen vertragen?

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Van Wijnbergen moet eens over de wereld kijken en constateren dat overal mensen van het platteland naar steden trekken. Waarom dat gebeurd zal hem als echte PvdA man weinig interesseren maar ik denk dat het iets met economie te maken heefd. Ghettovorming met al haar negatieve effecten is zelfs in een verzorgingsstaat als Nederland niet te voorkomen. Zo is het ook niet te voorkomen dat mensen van diverse afkomst bij elkaar gaan wonen, zie de diverse wijken in grote wereldsteden. Het lijkt mij ook onwaarschijnlijk dat alle PvdA stemmers salonsocialisten worden die een leuk buitenhuisje op uitkeringsniveau kunnen onderhouden. Dat het tussen agrarisch Nederland en de PvdA nimmer iets wordt maakt hij wel overduidelijk.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Van een topeconoom valt meer algemene ontwikkeling te verwachten. 1) De gronddruk in Nederland wordt mede veroorzaakt door de extensieve landbouw als akkerbouw en melkveehouderij. Deze sectoren leggen juist het minste druk op het milieu en in grasland, graskuilen en akkerbouwgewassen wordt zelfs een grote hoeveelheid CO² vastgelegd. Het milieu doet dit in een kleinere mate. 2) De landbouw heeft een exportwaarde van ca. 65 milj. Als de uitvoer hiervan gehalveerd wordt, komt er slechts de helft binnen. Als dit geld ten laste wordt gelegd aan alle 7 mln Nederlandse woningen, stijgen de jaarlijkse woonkosten met 4500 euro, bijna 400 euro per maand. Jaja, een topeconoom die Wijnbergen.

 • no-profile-image

  gert

  Vorig jaar weer 1000ha landbouwgrond naar natuur gegaan ,hadden ook mooie buitenhuisjes op gebouwd kunnen worden,waren veel burgers vast blij mee geweest

 • no-profile-image

  Gert

  econoompje weet er niets van, niets van die "machtige landbouwlobby", mensen willen dichtbij elkaar wonen zo dicht mogelijk in het centrum van een stad met een parkeerplaatsje en de prijs van huizen met de daarbij behorende grond en de nutsvoorzieningen wordt door de gemeenten , project ontwikkelaars aannemers en allerlei adviesbureau's zo opgedreven en later uit gemolken, dat starters in nieuwbouwwijken nooit een huis kunnen kopen

 • no-profile-image

  arthur

  Kijkend naar de feiten; de cijfers zit er wel wat in de woorden van deze econoom. Rijdend door de uitgeestrekte polders met hier en daar een boerderij of huis denk ik wel eens dat er - zonder afbreuk te doen aan de landelijke omgeving - hier en daar een huisje in landelijke stijl bij kan. En als er ruimte genoeg was voor woningbouw en/of er voldoende aan de vraag zou kunnen worden voldaan, zouden de prijzen niet zo idioot hoog liggen. Met 2.5 keer modaal koop je tegenwoodig in - maar ook buiten - de Randstad, een rijtjeshuis met een postzegeltje tuin erachter. Nee, er zit echt wel wat in de woorden van deze econooom, alleen willen boeren liever niet open en leeg luisteren naar iemand die hun veiligheden lijkt aan te tasten. Dat boeren hard werken ontkent niemand, maar dat doen mensen op kantoor ook en dat heeft niets met de mening van deze man te maken en zeker niet met de cijfers. De man trapt niet tegen landbouw aan, de man geeft feiten weer en verbindt daar een conclusie aan. Het is wel belangrijk om een discussie zuiver te houden en naar gemeenschappelijk belang te kijken ipv uw eigen belang.

 • no-profile-image

  Marjo

  welk woningtekort?? genoeg huizen te koop hier

 • no-profile-image

  Jaap

  Interessant om andere bronnen hierover te checken - met totaal verschillende getallen. zie ook http://www.milieudefensie.nl/verkeer/publicaties/infobladen/Infoblad_ruimtegebruik_door_infrastructuur.pdf

 • no-profile-image

  De Boer

  Mensen , schrijf uw dappere commentaar eens naar de Volkskrant of De Telegraaf. Dan bereik je meer mensen. Het gekeuvel hier leest alleen de boer, die het er wel mee eens is.......
  Probeer de burger voor te lichten, veeel belangrijker.

 • no-profile-image

  de denker

  die econoom heeft wel gelijk, maar het is raar dat in zo'n schaars of gecreerd schaars product er handelaren zijn (projectontwikkelaars) die vele euro per meter meer verdienen dan dat de agrier er voor krijgt. Raar he top econoom, doe hier wat aan en je bent van een hoop gezeur af. en grond zal altijd een interessant beleggingsmiddel blijven. dit geld niet alleen voor nederland.

 • no-profile-image

  Subsidie

  Eindelijk iemand die het snapt hoe de LTO en andere Europese landbouworganisaties werken en vervuilen. Boeren lopen altijd te klagen.
  Er moet altijd meer subsidie bij. Ze produceren te veel van hetzelfde en wij maar betalen. Er moet meer glastuinbouw bij terwijl een groot gedeelte onrendabel is. Den Haag luister eens niet naar de LTO maar naar deze mensen als dhr. Sweder van Wijnbergen!

 • no-profile-image

  sinterklaas

  70 jaar geleden leefde in Rusland ook zoon man die werd Stalin genaamt alle grond aan destaat 45 jaar na dato toen zijn droom uitwasgekomen alleen nog maar staatsbedrijven en staats bezit en dictatuur viel zijn land uiteen in oorlog en armoede gelukkig was er toen een rijk westen die miljaarde pomte in de faite staat zodat de mensen daar niet omkwamen van de hoger en armoeden
  heelaas zijn velen dit vlug vergeten

 • no-profile-image

  koe in de wei

  wat heb ik het als koe toch goed naar mijn zin. lekker met zijn drietjes op een hectare weiland. laat de burgers maar als kippen in een legbatterij annex apartementencomplex zitten.

 • no-profile-image

  Ryan Molendijk

  Beste Arthur, praat maar eens met (ex)boeren die hun stallen willen verruilen voor woningen op het platteland, de zg. rood-voor-rood regeling. Dan weet je meteen waar de pijn zit.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zo is dat Karel. Het is niet voor niets dat gemeenten de begroting sluitend maken met woningbouwprojecten. En als de koopkracht daalt probeert men dit te ondervangen door boeren op onheuse argumenten de grond af te troggelen.
  Tja, en dan huur je gewoon zo'n topeconoom in om de boodschap te verkondigen. Maar zolang een titel voor de naam de indruk wekt dat dit soort mensen slim én integer zijn kun je scoren. Bah.

Laad alle reacties (47)

Of registreer je om te kunnen reageren.