Home

Achtergrond

Machinebouwers grote verliezers in rustige beursweek

De beursweek verliep relatief rustig waarbij voedingsmiddelenconcern Unilever in positieve zin opvalt, terwijl aandelen van de machinebouwers het juist zwaar te verduren hadden.

De AgD-index bleef gelijk. De beurs ontwikkelde zich de laatste dagen wel minder positief, vooral omdat de Amerikaanse consumentenbestedingen tegenvielen. Die zijn goed voor driekwart van de Amerikaanse economie. Unilever was de winnaar van de week, maar kan vanwege de zwakke consumptie in de VS onder druk komen te staan. Het aandeel won op weekbasis 14 procent aan waarde nadat Nomura en Sanford Bernstein hun beoordeling van het bedrijf omhoog schroefden. Daarmee reageerden de Japanse en Amerikaanse analisten op de beter dan verwachte kwartaalcijfers die de Rotterdamse producent van onder meer Ola-ijs een week eerder bekendmaakte. Er blijft wel kritiek omdat volgens analisten Unilever wel reorganiseerde, maar nog relatief weinig winstgroei kan rapporteren.

De grote verliezers van de week zijn stuk voor stuk mechanisatieconcerns, waarvan de aandelen meer dan 10 procent inleverden. Sinds begin maart zijn de aandelen van Deere & Company en Agco stapsgewijs met circa 70 procent gestegen. Aandeelhouders pakten volgens analisten daarom hun winst. Een andere oorzaak voor de daling is te vinden in de economische verwachting. Op dinsdag bracht het Amerikaanse ministerie van landbouw een rapport uit waaruit blijkt dat het aanbod aan agrarische producten in de periode van 2009 tot 2010 toeneemt, waardoor druk op grondstofprijzen ontstaat. Met minder geld voorhanden investeren boeren ook minder in mechanisatie. Daar staat volgens andere analisten tegenover dat de regering-Obama zich heeft uitgesproken voor ondersteuning van biobrandstoffen, wat de prijs van mais op kan voeren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.