Home

Achtergrond 168 x bekeken

Machinebouwers en agrochemie baat bij hogere graanprijzen

De stemming op de beurzen was de afgelopen week zo grillig als het economische nieuws. Toch verliep de week goed voor de agribusiness.

Slechts 5 van de 25 bedrijven op de AGD-index zagen hun aandeel dalen, en allen met een gering percentage.

De winnaars waren de verliezers van een week eerder: de machinebouwers. De markt lijkt ondanks tegenvallend economisch nieuws te anticiperen op hogere prijzen voor agrarische grondstoffen, en dus koopkrachtiger boeren.

De koers van Agco, producent van Fendt en Massey Ferguson, en Case New Holland (CNH) steeg met respectievelijk 17 en 15 procent op weekbasis. Deere & Company bleef met 6,72 procent achter. Het aandeel heeft sinds 1 maart al 77 procent aan waarde gewonnen, maar analisten vrezen dat het bedrijf met nog lagere verkoopverwachtingen komt.

Het aandeel van Syngenta (+8,9 procent) profiteerde deze week eveneens van speculatie over hogere graan- en sojaprijzen. Bovendien zien analisten het bedrijf uit Bazel als de belangrijkste kandidaat voor overname van Dow AgroSciences van de Amerikaanse chemiereus Dow. Dat zou de Zwitserse wereldmarktleider in agrochemische producten met name op het gebied van innovatie sterker maken.

Concurrent Monsanto zag het aandeel op weekbasis juist 1,42 procent dalen. Vorig jaar realiseerde Monsanto van de agrochemische concerns de grootste omzetstijging: 44 procent.

De vleesconcerns Tyson Foods en Smithfield Foods zagen de koersen stijgen met respectievelijk 9 en 15,3 procent. Bestuursvoorzitter Larry Pope verklaarde dat na weken van 10 procent omzetdaling in de VS de markt weer herstelt. Bovendien heeft Rusland handelsbeperkingen deels ingetrokken en durven Mexicanen weer varkensvlees te eten. Zowel Smithfield als Tyson profiteren volgens financieel magazine Barron’s van toenemende financieringsbereidheid van banken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.