Home

Achtergrond 5 reacties

'Maatregelen gaan veehouders niet helpen'

De huidige interventiemaatregelen gaan de Europese melkveehouders niet helpen. Daarbij kost het kapitalen aan belastinggeld.

Dat zegt Sieta van Keimpema, voorzitter van de Dutch Dairymen Board na de actie voor een betere melkprijs in Brussel. De actie werd georganiseerd door de European Milk Board (EMB).

De Europese Commissie liet weten vast te houden aan de afspraken gemaakt in het kader van de Health Check. "Met die opstelling neemt de Commissie de volle verantwoordelijkheid voor de gevolgen voor veehouders", zegt Van Keimpema.

Landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel werd volgens haar flink uitgejoeld toen ze de veehouders probeerde uit te leggen dat de lage melkprijs verband houdt met de gedaalde consumptie door de economische crisis.

Zo’n tweehonderd Nederlandse melkveehouders pleitten vandaag in Brussel voor een flexibel melkquotum. In totaal verzamelden zich in de Europese hoofdstad zo’n tweeduizend boeren uit veertien landen. De sfeer onder de boeren was goed, volgens Van Keimpema. "De houding van de boeren tegenover de Commissie was grimmig."

Deze grimmige houding zorgde voor een aantal schermutselingen met de politie. Veehouders werden volgens Van Keimpema verder van het gebouw van de Commissie gehouden dan afgesproken. Daarop klommen de veehouders over de dranghekken.

Lees ook Druk op Brussel houdt aan
Bekijk de fotoreportage van de protestacties
Bekijk het interview met Sieta van Keimpema

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  Lees in de landbouwbladen alleen maar over nieuwe steeds grotere stallen. Aan wie ligt het dan dat er overschotten ontstaan?
  Denken die bouwers nou echt dat de melkconsumptie stijgt of dat de
  EEG of Lto alles wel op lost?!

 • no-profile-image

  Janneke

  Structureel is er iets mis in zowel de melkveehouderij als ook in varkenshouderij. Jaren worden wij allemaal onderbetaald!! En ZLTO is alleen maar druk met leuke dingen voor de burgers te ontwikkelen die wij er nog maar even bij moeten doen, de zogenoemde neventakken. In de tijd dat onze ouders boerden, haalden zij gewoon hun inkomen uit de core- business: vlees en melk, kip, eieren. Het wordt tijd dat bij de (Z)LTO doordringt dat belangenbehartiging is wat de sectoren nodig hebben. Wat hebben wij aan maatschappelijk draagvlak? Daar leuren ze nu inmiddels al jaren om, maar kunnen wij daar van leven? Voor de productie bij DSM wordt toch ook geen draagvlak gevraagd van de burger???? En wat te denken van koffie, thee? Daar worden oerwouden voor gekapt en misschien wel kinderarbeid ingezet! Wie stelt daar vragen over? Iedereen weet dat de agrarische sector in NL de hoogste welzijns- en milieu- eisen van de hele EU heeft. Maar het schijnt nooit genoeg te zijn. De rol die LTO daarin speelt is inmiddels bij iedereen wel duidelijk, maar tegelijk zeer omstreden!! Te vaak wordt het oor te luister gelegd bij overheid en milieu-organisaties. Met maar 1 doel: het verkrijgen van geld en macht!!! Naar mijn idee zit er dus ook maar 1 ding op om dit machtsblok te doorbreken: COLLECTIEF ZORGEN DAT DIE ROL VAN LTO WORDT UITGESPEELD EN HET LIDMAATSCHAP BEEINDIGEN. Of moet de hele agrarische sector aan het Max Havelaar keurmerk?

 • no-profile-image

  harrie van gils

  Niks interventie. Gewoon uit laten zieken. Even hevige, maar wel korte pijn. Even het kaf van het koren scheiden.

 • no-profile-image

  knor knor

  Ik heb het echt te doen met die melkveehouders. Het is echt erg vervelend dat ze nu na een gigantisch hoge melkprijs vorig jaar, nu enkele maanden onder de kostprijs moeten produceren.........!
  Hallo.... wakker worden! Welkom is de wereld van de vrij marktprijzen. Praat maar eens met collega ondernemers bijvoorbeeld in de akkerbouw, pluimveehouderij of varkenshouderij. Zij zijn immers niet anders gewend om met pieken en dalen om te gaan. En wen er maar aan: pieken zijn kort, dus profiteer hiervan, en prijsdalen zijn diep en lang.
  Geachte melkveehouder, les 1: de extra financiële middelen die u in een prijspiek ontvangt, moet u niet verbratsen, maar reserveren voor een periode met lage opbrengstprijzen. Maak dit geld niet op aan onnodige luxe dingen, die niet renderen (trekkers, machines, enz. enz.). Les 2: als het een keer tegen zit in opbrengstprijzen, doe dan niet direct zielig en ga vooral niet het handje ophouden bij de overheid. Die tijd is over. Wees ondernemer in goede tijden en slechte tijden. En bevalt dit niet, dan stap je uit.
  Les 3: kom sterker uit de strijd! Dus ga in een tijd als deze, kritisch kijken naar kosten en resultaten. Zet puntjes op de I. Wees kritisch op toegevoegde kosten in plaats van toegevoegde waarde. En haal indien mogelijk ook zelf de broekriem aan. Tering naar de nering heet dat. Klagers redden het niet. Tot zover enkele tips van een ondernemer in een vrije markt.

 • no-profile-image

  Martin Feitsma

  Helemaal mee eens, Sieta.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.