Home

Achtergrond

Led-verlichting verandert glastuinbouw

De glastuinbouw staat aan de vooravond van een belangrijke technologische vernieuwing.

Steeds meer tuinders experimenteren met led-verlichting ter vervanging van de zogenoemde SON-T-lampen, die momenteel in het merendeel van de kassen worden gebruikt. Elektronicaconcern Philips, marktleider in tuinbouwverlichting, experimenteert mee.

De led-lamp wordt gezien als een energiezuiniger en geavanceerder alternatief voor de gloeilamp. Een led is een chip die licht geeft als er een elektrische stroom door gaat. De markt voor led-verlichting groeit volgens Rudy Provoost, topman van Philips Lighting, jaarlijks met 30 procent en kan de komende vijftien jaar een marktwaarde bereiken van 30 miljard dollar (21,6 miljard euro).

Tot nu toe zijn leds ten opzichte de zogenoemde SON-T-lampen die nu de markt van tuinbouwverlichting beheersen, nog relatief duur en op zichzelf niet energie-efficiënter. Nieuwe mogelijkheden maken deze nieuwe vorm van verlichting toch interessant.

Een van de voordelen van led-verlichting is dat de lamp warmte niet direct richting de plant afgeeft, zoals de SON-T-lamp. Hierdoor kan de verlichting dicht bij de planten worden geplaatst. Dit komt bijvoorbeeld van pas in de tomatenteelt.

"Tomatenplanten zijn hoge planten. De huidige verlichting hangt erboven. De tomaten onderaan krijgen daardoor minder licht. Led-verlichting kan tussen de planten worden gehangen, waardoor ook de tomaten onderin de plant, met dezelfde hoeveelheid licht beter kunnen groeien'', legt Udo van Slooten, die vanuit Philips de tuinbouwexperimenten met led leidt, uit.

Volgens Van Slooten kan de led-lamp binnen één à twee jaar commercieel interessant worden in de tomatenteelt. Dit wordt nu al getest bij tomatenteler Dekker in Wervershoof. Naar verwachting levert led-verlichting straks een tot 20 procent hogere tomatenopbrengst op.

Bij andere toepassingen begint de lamp nu al commercieel interessant te worden, aldus Van Slooten. In de meerlagenteelt, bijvoorbeeld. Hier worden kleine, jonge plantjes in meerdere lagen boven elkaar geteeld. Meestal hangen tl-lampen een eind boven de planten. "De led-verlichting wordt slimmer gebruikt doordat de lampen op een kortere afstand boven de planten kunnen hangen. Hierdoor gaat minder licht verloren'', legt Van Slooten uit.


Een ander voordeel van de led-verlichting is dat kleur beter te sturen is. ,,Planten reageren op een andere manier op licht dan mensen. Zo weten we dat rood en blauw licht belangrijke kleuren zijn voor planten. Elk gewas heeft baat bij een andere combinatie aan kleuren'', aldus Van Slooten.

Het telen van gewassen is volgens Van Slooten net een kookboek. "Je kunt bijvoorbeeld spelen met de temperatuur en de hoeveelheid water. Door te variëren met licht maak je een belangrijk ingrediënt anders.'' Er zal volgens Van Slooten nog veel moeten worden geëxperimenteerd, voordat SON-T-lampen in kassen één op één worden vervangen door leds. "Dat kan nog vijf jaar duren.'' Beleidsmedewerker Guus Meis van de belangenorganisatie voor de glastuinbouw, LTO Noord Glaskracht, bevestigt dat de tuinbouwsector veel verwacht van led-verlichting. "Vorig jaar zijn een aantal proeven gehouden over een paar duizend vierkante meters. De uitkomsten van deze proeven waren iets minder positief dan verwacht, maar de ontwikkelingen gaan snel. Hoewel led-verlichting nu misschien nog niet rendabel is, kan dat volgend jaar al weer anders zijn.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.