Home

Achtergrond 4 reacties

Lapmiddel

Brussel wil de topkwaliteit van Europese landbouwproducten steviger benadrukken.

Commissaris Mariann Fischer Boel heeft hiertoe een plan geschreven, dat onder meer voorziet in bescherming van streekproducten, definities voor aanduidingen als 'traditioneel' en 'bergboer' en betere etiketten.

Dat is sympathiek. De kwaliteitseisen die de Europese Unie (EU) stelt aan voedsel behoren tot de strengste in de wereld. Voor boeren betekent dit relatief hoge kosten. Daar is op zich niets mis mee, maar het is wel schrijnend dat deze hoogwaardige artikelen naast de vaak inferieure en dus goedkopere producten uit landen als Brazilië en India in het schap liggen. De vraag is echter of Fischer Boel met dit plan niet haar doel voorbij schiet. De toch al ingewikkelde regelgeving voor voeding wordt hierdoor nog complexer en het valt zeer te betwijfelen of de consument zich veel zal aantrekken van de verbeterde labels. De tegenvallende verkoop van biologisch toont aan dat voor de meesten maar een ding telt: de prijs.

Voor het probleem, bestaat dan ook maar één echte oplossing: dezelfde strenge eisen stellen aan producten van buiten de EU. Dat mag echter niet van de Wereldhandelsorganisatie. Dus moeten we het voorlopig maar doen met dit lapmiddel. Bij gebrek aan beter.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  wageningen krijgt miljarden van de EU voor onderzoek naar voedsel,de producent moet het voor een minimale prijs in de winkel neerzetten,voedsel heeft een gouden randje maar dat komt niet bij de producent terecht

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Huib, je hebt gelijk met je comment. Mijn bedenkingen gaan eerder uit naar degene die buiten Europa de touwtjes in handen hebben. Dat zijn de multinationals zoals Tesco die een vorm van moderne slavernij praktiseren.

 • no-profile-image

  oostlander

  Wageningen wordt meer en meer een werkgelegenheidsinstituut, het is vaak onvoorstelbaar wat er daar verspild wordt en wat voor een suffe nietsvoorstellende onderzoekjes worden gedaan. In stand houden van salarissen is op dit moment de belangrijkste drijfveer!!!

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Kom kom heren Ooostlander en Gert, niet te veel clichés! Ook in het blogverhaal naar mijn mening volop clichés. Het is een cliché dat alle europese producten aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen en dat het verder gaat om de "vaak inferieure en daardoor goedkope producten uit landen als India en China". Vanuit ons standpunt mag dat zo lijken, vanuit de buitenwereld is de Eu het fort Europa. Producten daar naar toe brengen is zeer moeilijk. tegelijkertijd exporteert de EU allerlei minderwaardig voedsel zoals kippenvleugels en varkensoren inclusief salmonella, campylobacter, etc. Is dat niet het toppunt van cynisme? En dan ook nog ver beneden hun én onze kostprijs. Wat Wageningen betreft: Nederland is in het buitenland bekent van tulpen, windmolens, Johan Cruyff en Wageningen. Wageningen is wereldwijd één van de topuniversiteiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.