Home

Achtergrond 324 x bekeken 9 reacties

Landbouwsubsidie voor koning en multinationals

Koningshuizen en multinationals blijken de grootste ontvangers van landbouwsubsidies. Dat is aan het licht gekomen nu voor het eerst alle EU-landen de betalingen van landbouwsubsidies moesten openbaren.

Zo ontving de Britse koningin vorig jaar 530.000 euro subsidie van Brussel, kroonprins Charles kreeg 180.000 euro voor haar landbouwgronden.

De grootste ontvanger in de EU lijkt de Ierse voedselfabrikant Greencore Group (83 miljoen euro). De Franse Doux Group, een fabrikant van kippenproducten, kreeg 62 miljoen euro, meldde de Brusselse nieuwssite EU Observer zaterdag.

In Nederland waren suikerproducenten Cosun en ED&F Man Sugar vorig jaar de grootste ontvangers. Elk kreeg zo'n 26,5 miljoen euro herstructureringssteun, volgens het ministerie van Landbouw. Ook Avebe en de Coöperatie Voedings Tuinbouw Nederland zijn grote ontvangers.

Nederland maakt de gegevens sinds 2006 openbaar. Door een EU-besluit moesten alle EU-landen de cijfers publiceren voor 1 mei. Alleen Duitsland heeft dat niet gedaan. Een rechter heeft dat verboden wegens privacybescherming. De Europese Commissie overweegt een rechtszaak te beginnen tegen Duitsland.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Het geld komt niet allemaal bij de echte boeren terecht

 • no-profile-image

  Anneke

  Is Gerda, Den Haag op de hoogte van de persoonlijke omstandigheden van Gert uit Drente ? Ik bedoel maar, dit draagt niets bij aan de discussie!

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Koningshuizen zijn voortgekomen uit de roofridders.
  Daar is tot op heden niet veel aan veranderd.
  Ons eigen koninklijk gespuis is ook niet pluis.
  Hoogste tijd dat wij kappen met die oranjepoppenkast!

 • no-profile-image

  oostlander

  Helemaal gelijk wakker dier; massaal op de PVV stemmen, dan komen we vanzelf van dat lachwekkende stelletje oranjes af. Niet alleen wat het oranjegespuis opsoupeert maar wat er omheenhangt, is nog veel erger. Lees maar eens in de elsevier wat die bernard voor een duister figuur was!

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Het is ook zo dat de grootste ontvangers (en dan neem ik aan dat het over zeer grote landbouwbedrijven gaat) ook heel erg veel graanprijs hebben in moeten leveren, daar zijn die toeslagen (subsidies) in eerste instantie voor bedoeld geweest, maar dat is iedereen intussen vergeten. Ze hebben er volgens mij gewoon recht op.

 • no-profile-image

  Dairyman

  Is dat niet altijd zo, de rijken worden rijker en de armen worden armer, en de middenmaat valt buiten de boot!!

 • no-profile-image

  dairyman

  Voor ik het vergeet, ik heb helemaal niets tegen rijke mensen en / of het koningshuis, maar hier in de vs moeten we tegenwoordig kunnen bewijzen dat we geen winst gemaakt hebben (of maken) en ook moet men er voor tekenen dat er niet ergens een "vermogen" op de bank staat om in aanmerking voor overheids-steun te komen, met andere woorden.

  Die steun stelt trouwens ook niet veel voor, ik meer een fooi zodat we net niet omvallen.

 • no-profile-image

  herman

  bij de konijnen af!!!!!!!

 • no-profile-image

  gerda

  Gert, DR als je alle tijd dat zit te computeren eens werkt, heb je helemaal gen subsidie nodig :)

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.