Home

Achtergrond 331 x bekeken

Landbouwbeurzen fuseren

De drie landbouwbeurzen in Dronten, Emmeloord en Middenmeer willen per 1 juli dit jaar fuseren. De leden beslissen 19 mei over het fusievoorstel.

Als de leden akkoord gaan ontstaat de nieuwe beursvereniging Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) met als vestigingsplaats Emmeloord. De huidige Vereniging Landbouwbeurs Flevoland, de Vereniging voor de Handel in Landbouwproducten Wieringermeer en Omstreken en de Vereniging Landbouwbeurs Noordoostpolder worden opgeheven. De nieuwe vereniging telt achthonderd tot negenhonderd leden.

Woordvoerder Jan Douma van de drie beursverenigingen noemt twee redenen om te fuseren. "Dat zijn schaalvergroting en professionalisering. Door de fusie ontstaat één vereniging die een groter gebied bestrijkt dan de verenigingen apart doen. Dat geeft een evenwichtiger beeld."

Ook hopen de verenigingen door de fusie een grotere inbreng van telersnoteringen bij de noteringscommissies. Douma: "Vroeger werd op de beursdagen ook gehandeld. Dat is niet meer zo."

De drie verenigingen hadden hun aardappelnoteringen al ondergebracht in de Commissie Noordelijk/Centraal Kleigebied (CNCK). Douma: "Dat is zo goed bevallen dat we nu alle noteringen willen bundelen. Na de fusie wordt de CNCK opgeheven."

Onkostenvergoeding

De telers in de noteringscommissies en de leden van het dagelijks bestuur krijgen voortaan een onkostenvergoeding die wordt betaald door het Productschap Akkerbouw (PA) en het Productschap Tuinbouw (PT). De Commissie Teeltaangelegenheden van het PA heeft daar al toe besloten. Douma verwacht dat het PT ook akkoord gaat. "Alle telers profiteren van de noteringen. Het is onevenwichtig dat alleen de leden daar de kosten voor betalen. Daarom hebben wij de productschappen om een bijdrage gevraagd."

De nieuwe vereniging krijgt een noteringscommissie voor aardappelen, uien, peen, granen en zaden, ruwvoeders en biologische peen en uien. De noteringen worden op donderdag vastgesteld. Alleen voor peen komt ook een notering op dinsdag. Douma: "We hebben overlegd met de beurscommissie in Goes. Die noteert geen peen op dinsdag."

Of registreer je om te kunnen reageren.