Home

Achtergrond 253 x bekeken

LTO: sector moet cao naleven

LTO Nederland wil met de vakbonden praten over verbetering van de naleving van cao-afspraken.

Controle moet zich meer op risicobedrijven richten, stelt LTO, na de inval in een aspergebedrijf in Someren. Het Openbaar Ministerie begint een strafrechtelijk onderzoek naar de aspergestekerij, die dit weekeinde in opspraak raakte vanwege wantoestanden die vergeleken werden met slavernij.

De affaire over de 56 buitenlandse aspergestekers brengt de cao-naleving met stip op nummer één op de agenda van het cao-overleg, stelt sociaal economisch specialist van ZLTO Frank de Wijs. Hij is volgende week één van de LTO-onderhandelaars over de Cao open teelten.

Vakbond FNV hamert al enkele jaren op de noodzaak van een cao- politie voor de landbouw, maar stuitte daarbij op verzet van LTO Nederland. FNV wil dat de branche een eigen controle-instantie opzet, die het recht heeft om bedrijfsadministraties in te zien en boetes kan opleggen.

Volgens De Wijs is dat echter onhaalbaar. "We moeten een zuivere rolverdeling houden, waarbij de publieke diensten zoals
arbeidsinspectie, Fiod en Siod hun controletaken uitvoeren." LTO staat wel een actievere rol voor, "maar dan moet de cao wel controleerbaar zijn. Daar willen we met de bonden over praten."

Het accent van controle door partijen zoals de arbeidsinspectie moet meer gericht zijn op risicobedrijven, denkt De Wijs. De arbeidsinspectie had het bedrijf in Someren al voor 566.000 euro aan boetes opgelegd voor onder meer illegale arbeid. De eigenaar vroeg de werkvergunningen buiten LTO om aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.