Home

Achtergrond

Kwekersrecht gaat boven patent

Kwekersrecht moet in de regelgeving zwaarder wegen dan octrooirecht. Zo blijven rassen beter beschikbaar voor de hele veredelingssector.

Dat vindt kwekersorganisatie Plantum. In de regelgeving is het niet mogelijk om patent te krijgen op plantenrassen maar wel op planten, weet Peter Bruinenberg, voorzitter van de commissie Biotechnologie van Plantum. "Dit betekent dat plantenrassen door iedereen gebruikt kunnen worden. Maar als een plant is gemaakt met een gentechniek waar octrooirecht op rust, kan zo’n plant niet worden gebruikt door anderen."

Gentechnieken worden steeds meer toegepast. "Dit betekent dat op termijn de hele veredeling wordt dichtgetimmerd door octrooirechten. Daarom vindt Plantum dat het kwkersrecht vóór moet gaan op het octrooirecht."

De discussie doet veel stof opwaaien binnen Plantum, zei Bruinenberg vandaag op een themadag in Den Haag. "De grote veredelingsbedrijven willen hun gentechniek beschermen met patenten. Maar het is in het belang van de andere veredelaars dat zij volop gebruik kunnen blijven maken van alle rassen, zonder beperkt te worden door mogelijke patenten op planten."

Het standpunt van Plantum is belangrijk in de internationale discussie. Nederland speelt een grote rol in de internationale veredeling, zegt Bruinenberg.

Of registreer je om te kunnen reageren.