Home

Achtergrond 220 x bekeken 8 reacties

Kwartaalsaldo vleesvarkens negatief

Vleesvarkenshouders hebben in het eerste kwartaal van 2009 negatief gedraaid.

Uit cijfers van het LEI blijkt dat een gemiddeld bedrijf een saldo van 2.000 euro negatief realiseerde. De slechte resultaten komen vooral door de hoge biggenprijzen. De voerkosten daalden met ongeveer 12.000 euro of 17 procent, terwijl de biggenkosten voor een gemiddeld bedrijf met 17.000 toenamen, een stijging met 40 procent. Het kwartaalsaldo van een bedrijf met 1.500 vleesvarkens kwam daardoor uit op min 2.000 euro. Niet-toegerekende kosten, waaronder mestafzetkosten, moeten daar nog vanaf getrokken worden.

In de zeugenhouderij werd voor het eerst in jaren weer wat verdiend. Een gemiddeld zeugenbedrijf zag het kwartaalsaldo met maar liefst € 50.000 stijgen ten opzichte van een jaar eerder. Een bedrijf met 400 zeugen had door de hogere biggenprijzen € 35.000 meer aan opbrengsten. Bovendien profiteert ook de vermeerderingssector van de lagere voerprijzen, een verschil van 10.000 euro. Een gemiddeld bedrijf kwam uiteindelijk uit op een kwartaalsaldo van 66.000 euro. Ook na aftrek van de niet-toegerekende kosten is het inkomen over het eerste kwartaal positief.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  l zenden

  t,wordt tijd dat we het eens worden in de hele sector !,zoniet dan wordt het gezamelijke armoede....

 • no-profile-image

  centje

  Waar blijf nu de reactie van lto ????? Met de melk lopen ze direct te roepen en nu het bij de varkenshouders slecht gaat zijn ze muisstil. Lto bah !!!

 • no-profile-image

  Leo

  "De slechte resultaten komen vooral door de hoge biggenprijzen." Is het niet zo dat de opbrengsten gewoon veel te laag zijn. Het is toch heel normaal dat een vermeerderaar met een normaal positief saldo moet kunnen draaien om een kwalitatief goed produkt af te kunnen leveren. En even normaal MOET het zijn dat die vleesvarkenshouder een positief resultaat kan behalen. Ik vind het een zeer slecht en vaktechnisch onbekwaam om dergelijke conclusies te trekken. Zolang de ene varkenshouder over de rug van de andere een positief saldo kan halen is het gewoon nog waardeloos met het rendement in de varkenshouderij.

 • no-profile-image

  boer

  Klopt helemaal. Als alle lto varkenshouders nu eens gingen kijken wat lto nu eigemlijk voor hun betekend dan zullen ze concluderen dat lto varkenshouders geen ene malle moer kan schelen. Want waar blijven ze nu, nu er weer verliezen gedraait worden ?? Muisstil blijf het daar.... Kom op varkenshouders, wordt lid van de enigste belangenbehartiger voor de varkens, de NVV en vorm zo een blok !! www.nvv.nl

 • no-profile-image

  Frank

  Precies! LTO heeft voor varkenshouders nog nooit wat goeds gedaan. het enigste wat ze kunnen is stiekem deals sluiten in die achterkamertjes van het binnen hof.

  doe mij maar de NVV, die over actuele en ingrijpende zaken geen doekjes om draaid. zo ook bijvoorbeeld de vertrekregeling van rademakers. door de lto is er een krabbel gezet waardoor de hele sector een hele hoop geld moet betalen aan iemand die gewoon vrijwillig is vertrokken!

  maar in ieder geval: de mestafzetkosten wroden inzichtelijk! wordt vervolgd.....

 • no-profile-image

  varkentje

  helemaal mee eens, Leo uit Bergeijk

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Tja, Zenden helemaal met je eens. je hoort wel eens zeggen dat je daar op gaat lijken waar je veel mee omgaat. De een wordt uitgemolken, de ander vertoond kippig gedrag of wordt varkensachtig. Gelukkig komt dit in de agrarische sector niet voor en is men eensgezind!

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Denk dat de krant morgen er vol van staat en neem aan dat OOK hier kamervragen over gesteld gaan worden net als in de melkveehouderij nou ben bang van niet

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.