Home

Achtergrond

Kwart artsen is geen orgaandonor

Van alle Nederlandse artsen in Nederland heeft ruim een kwart geen donorcodicil.

Ruim 70 procent van de huisartsen en medisch specialisten heeft er echter wel een. Dat blijkt uit een enquête van het medisch vakblad Mednet onder duizend artsen. Van degenen die geen donor zijn, laat een derde de uiteindelijke keuze over aan de nabestaanden. "De overige niet-donoren noemen als reden: laksheid, twijfel aan de status van klinisch dood en negatieve ervaringen rond orgaandonatie, onder meer ruziënde uitnameteams'', aldus het magazine.

Een klein deel van de artsen is geen donor uit onvrede met het beleid van de overheid, blijkt uit de enquête. Ze zijn vooral negatief gestemd omdat het actief donorregistratiesysteem niet wordt ingevoerd. Met dat systeem is in principe iedereen donor, tenzij hij of zij laat registreren dat niet te willen zijn. Daarnaast geven enkelen aan dat bezwaren bij hun nabestaanden en ethische,medische of religieuze obstakels bepalend zijn geweest voor hun keuze.

Het medisch vakblad noemt het opvallend dat artsen onderling niet over hun keuze praten. "Zij die donor zijn, gaan er bijna klakkeloos vanuit dat alle collega's dat ook zijn. Ook blijkt uit de opmerkingen die artsen bij de enquête maakten, dat onder veel artsen de gedachte leeft dat zij vanuit hun voorbeeldfunctie orgaandonor zouden moeten zijn.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.