Home

Achtergrond

Kroes maakt ruim half miljard aan Nederland over

Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) maakt 550 miljoen euro van de door haar geïnde boetes over aan Nederland.

Kroes heeft dat zondag gezegd in een interview met De Telegraaf. "Het geld is niet van mij maar van de belastingbetaler'', zegt ze. Als eurocomissaris moet Kroes erop toe zien dat bedrijven zich aan de Europese regels houden en geen prijs- of kartelafspraken maken. Ze kan bij overtredingen forse boetes opleggen. Die vloeien volgens een bepaalde verdeelsleutel terug naar de lidstaten.

In totaal heeft Kroes nu voor zo'n 11 miljard euro aan boetes uitgedeeld. Een dikke week terug kreeg de Amerikaanse chipfabrikant Intel nog de recordboete van 1,1 miljard euro in rekening gebracht.

Kroes zegt in De Telegraaf dat ze bij het beoordelen van bedrijven strikt objectief te werk gaat. "Ik zit hier niet als Nederlander, om mijn vriendenkring gunstig te stemmen of om meer vrienden te krijgen.'' Ze beboette twee jaar terug nog de Nederlandse brouwers Heineken, Grolsch en Bavaria voor het vormen van een bierkartel.

Kroes ergert zich op de kritiek dat de EU de burgers te veel geld zou kosten of zich zou schuldig zou maken aan overdreven regelzucht. Ze spreekt van "demagogie''. "Ik heb nog nooit zoveel werk bedreven met zo weinig mensen.''

Als eurocommissaris kan Kroes beschikken over 862 medewerkers. Dat is maar een fractie van het aantal ambtenaren dat ze in de jaren '80 in dienst had als minister van Verkeer en Waterstaat. "De hele Europese Commissie telt 32.000 ambtenaren. Nog geen twee derde van een stad als Parijs.''

De regelzucht die de Europese Commissie wordt verweten is volgens Kroes vooral de schuld van het Europees Parlement en de lobbyïsten. "Je kunt niet vandaag vragen om minder regels en morgen weer aankloppen met de boodschap: ja maar, voor die en die sector moeten we toch een uitzondering maken''.

Kroes (VVD) laat in het interview opnieuw doorschemeren dat ze haar termijn als eurocommissaris graag wil verlengen. Ingewijden in politiek Den Haag zeggen dat daar weinig kans op is. Naar verwachting draagt het kabinet in het najaar een CDA'er voor als nieuwe Nederlandse eurocommissaris.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.