Home

Achtergrond 1 reactie

Kritiek Australië op exportsteun zuivel door VS

De aankondiging van nieuwe exportsubsidies voor zuivel door de Verenigde Staten (VS) heeft met name in Australië en Nieuw-Zeeland tot scherp afkeurende reacties geleid.

Boeren en de overheden van beide landen noemen het een nieuwe schending van de afspraken die zijn gemaakt in onder meer WTO-verband.

De gesubsidieerde Amerikaanse exporten vallen onder het overheidsprogramma dat nog loopt tot 30 juni en voorziet in de export van onder meer 68.000 ton magere melkpoeder, 21.000 ton botervet en 3.000 ton kaas.

Volgens de Amerikaanse landbouwminister Tom Vilsack zijn de nieuwe exportsubsidies niet in strijd met de WTO-afspraken en niet-protectionistisch. Wel erkende hij dat de subsidies een direct antwoord zijn op de Europese exportrestituties.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Huib Rijk

    Niet-protectionistische exportsubsidies, dat is een vreemd verschijnsel. Volgens mij zijnn exportsubsidies net als het opruimen van de tuin, waarbij je "overbodige zaken" maar bij de buren in de tuin deponeert. Wat raar dat de buren daar bezwaar tegen maken!

Of registreer je om te kunnen reageren.