Home

Achtergrond 2 reacties

Kosten weidegang en opstallen slecht in beeld

Bijna tweederde van de melkveehouders heeft de kosten en de opbrengsten van weidegang niet goed in beeld.

Dat blijkt uit een enquête van AgriDirect onder 400 melkveehouders in opdracht van Stichting Weidegang. Weiden of opstallen kan grote consequenties hebben voor de kostprijs. Tussen het saldo van weiden en opstallen kan op bedrijfsniveau een verschil zitten van meer dan 10.000 euro.

Ruim 60 procent van de veehouders heeft volgens het onderzoek nooit berekend wat het effect is op het saldo. Van de veehouders die permanent opstallen heeft zelfs 70 procent dit nooit berekend. Vooral de besparing op loonwerk- en machinekosten levert veehouders die beweiden voordeel op. Ook de hogere voederwaarde van gras geeft een kostenvoordeel. Daartegenover staat dat het opstallen van koeien zorgt dat graspercelen niet worden vertrapt.

Driekwart van de melkveehouders uit het onderzoek geeft aan het diergezondheidsaspect als belangrijk voordeel van weidegang te zien. Daarnaast worden redenen als arbeidsgemak en imago genoemd. Opstallen is voornamelijk aantrekkelijk vanwege het constant kunnen voeren en het arbeidsgemak.

Uit de enquête blijkt verder dat veehouders vaak beweiden vanuit gewoonte. Slechts eenderde van heeft de afgelopen vijf jaar gekeken of het gebruikte beweidingssysteem nog bij de bedrijfsvoering past. Van de bedrijven die de afgelopen vijf jaar wel het beweidingssysteem heeft doorgelicht, is ongeveer tweederde tot de conclusie gekomen dat een ander systeem beter past bij de huidige omstandigheden.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    Het moet ook passen in de arbeidsorganisatie op de boerderij,dit is vaak een heet hangijzer

  • no-profile-image

    maddog

    Er zijn er genoeg die liever met een grote tractor over het land rijden, dan achter de koeien in de wei lopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.