Home

Achtergrond 7 reacties

Klimaatverandering is dodelijk en duur

Jaarlijks sterven 300.000 mensen door klimaatverandering. De opwarming van de aarde kost elk jaar 90 miljard euro. Dat blijkt uit een rapport dat vrijdag is gepresenteerd in Londen.

Het is volgens opsteller Global Humanitarian Forum, een groep die sinds 2007 onderzoek doet naar de gevolgen van klimaatverandering, voor het eerst dat de impact van de opwarming van de aarde wereldwijd in beeld wordt gebracht.

Oud-VN-chef Kofi Annan greep de presentatie van het rapport in de Britse hoofdstad aan om wederom te pleiten voor een sterke opvolger van het Kyoto-protocol. In december komen alle wereldleiders in Kopenhagen bij elkaar om een nieuw klimaatverdrag op te stellen. Als er geen krachtige overeenkomst tot stand komt, is het alternatief "massale sterfte, massale migratie, en massale ziekte'', aldus Annan.

Volgens de onderzoekers zal de prijs voor klimaatverandering alleen nog maar stijgen. In 2030 zullen jaarlijks een half miljoen mensen sterven door opwarming van de aarde. De kosten lopen dan per jaar op tot ruim 210 miljard euro.

Het rapport benadrukte de benarde situatie van mensen in Bangladesh, die regelmatig kampen met overstromingen en cyclonen. Ook de mensen in Uganda hebben het zwaar, in dit geval door droogte. De stijging van de zeespiegel zorgt voor problemen op sommige eilanden.

De meeste doden komen door een langzame verslechtering van de leefomgeving van de slachtoffers, meldt het rapport. Veelal zorgt dat voor ondervoeding, wat in sommige gevallen leidt tot de dood. Rampen door klimaatverandering eisen minder doden.

De vijftig armste landen zijn samen verantwoordelijk voor minder dan 1 procent van de vervuilende uitstoot die leidt tot klimaatverandering. De rijke landen stoten de rest uit. Volgens de onderzoekers moeten die landen dan ook hun pogingen om klimaatverandering tegen te gaan "verhonderdvoudigen''.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  en zo is

  Wat een hoop blabla van Patrick. Tuurlijk kan een persoon minder vlees gaan eten, maar hij kan ook heel goed overleven om minder groenvoer te eten. En kom niet aanzetten dat vlees te veel energie kost omdat er 2 tot 3 kg voer voor nodig is. In het eindproduct zit vele malen meer energie dan in het voer. In vlees zit bijvoorbeeld 5 keer zoveel energie als in sla. Komt ook nog eens bij kijken dat er een enorme berg restafval wordt verwerkt vanuit de humane voedsel productie welke anders verbrand had moeten worden omdat de consument het niet wil eten. Kortom als iedereen wil overleven op deze wereld dan zal en moet er intensief voedsel verbouwt moeten worden waarbij zeer efficient ongegaan dient te worden met energie en grondstoffen. De veehouderij in Nederland is al een heel eind op weg, natuurlijk zijn er nog vraagstukken die opgelost dienen te worden, maar de Nederlandse veehouderij in haar totale omvang is erg hard nodig om iedereen van voedsel te voorzien.

 • no-profile-image

  Geert

  Ja, we hebben door ons gedrag vele doden te betreuren én op ons geweten. Vroeger kregen mannen een groot stuk vlees, jongens een kleiner en vrouwen een gebakken ei. Dat vonden we discriminatie. Vrouwen werden wel ouder dan mannen. Nu eten vrouwen ook vlees en stijgt het aantal vrouwen dat sterft aan een hartinfarct en aan een beroerte navenant. Toch weer met z'n allen vlees weren op het bord. Nu niet om de rangorde in het gezin te bevestigen , maar om de gezondheid te bewaren van elk lid in het gezin. Ook zeer goed tegen klimaatverandering; dus mooi meegenomen toch.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Dirk, in wezen heb je gelijk dat het een hype is. Geloof me er bestaan geen grotere criminelen als All Gore en Blair en Brown uit de UK, en nog meer van die gasten. Global warming is ook een grote leugen, daar ben ik het ook mee eens, alleen ik zeg het niet al te vaak (nog niet). Wat er gebeurd is dat de magnetische polen aan het verschuiven zijn, de magnetische zuid en noordpool dus. Het gevolg is dat er enorme verschillen te zien waren, zijn, en dat zal nog wel even duren, dus klimaat, temperatuur, en andere natuur-fenomenen. De Aarde positioneerd zicht terug in dit Zonnetselsel, en dit Universum naar een oorpsronkelijk positie. Echter de waarheid is nooit eenduidig. En er zijn een aantal dingen belangrijk geworden, en zijn nog steeds verschillend te bekijken, er is ook nooit een eenduidige duidelijkheid of richting, en zoals altijd veel staat nog open, dus inderdaad de toekomst staat nog volledig open hoe we het als mensheid in gaan vullen, of eventueel niet in gaan vullen.
  Velen zeggen de natuur heeft zich altijd zelf gebalanceerd en daar hoeft de mens niets aan te doen. Echter het verschil nu is dat de mensheid zijn verantwoordelijkheid moet gaan nemen ipv het over laten aan de Aarde zelf en passief toe kijken.
  Ook de impact van de hoeveelheid mensen op de aarde is niet iets meer wat de planeet zelf en makkelijk kan ballanceren, of je moet een aardbevingen of massale overstromingen willen zien.
  De leugen van Global Warming vanuit het verschuiven van de polen is duidelijk, maar niet vanuit het punt dat de mensheid eindelijk rijp is om verantwoordelijkheid te nemen. Tuurlijk zijn er mensen en bedrijven die hier handig op in springen zonder dat ze het gevoel er bij hebben en het doen om pure winst. Blair, wijlen Bernard, Phillip, Brown, Gore zijn de gevaarlijksten, ook de Koningshuizen in vele landen zijn niet de aardigste mensen, ook al lachen en zwaaien ze een paar keer per jaar. Omdat zij het wel weten maar veel waarheden misbruiken voor eigen groeps belang.
  Aan de andere kant mensen moeten gewezen worden op hun binding met natuur, voedsel en de hele keten.
  Er moeten dus continue doorbraken en nieuwe inzichten komen.
  Fossiele brandstof moet vervangen worden. De industrie wil nu over op zon en wind, maar dat is met huidige stand onmogelijk. Het zal het nooit kunnen invullen. Als er niets veranderd zal zelfs kernenergie weer een belangrijke en noodzakelijke optie zijn. Echter je brengt geen kernenergie in een onstabiele wereld in, dat is pure zelf moord. Obama had een toespraak in Praag die mij wel aanstond http://www.youtube.com/watch?v=fJlpbT-GuEI (vooral deel 2 begin deel 3)
  De gentech is dus een verkeerd voorbeeld van doorbraken, dat is een ultiem machtspel geworden van puur slechte mensen tot op hun ziel. Voedsel is een industrie geworden en de industrie heeft dat zicht op het zaad, proces van groei zelf ingevuld, dat zou zeker kunnen veranderen, ontnomen, bewust of onbewust en de benaderingen zijn fout, dienstbaarheid heeft plaats gemaakt voor persoonlijke winstbelangen op verkeerde achtergronden of motieven.
  De voedsel keten is erg belangrijk en moet wel 10 000 procent inzichtelijker worden, transparanter worden en naar een hoger niveau getild worden.
  Financiele markten en alle sectoren hebben ook hun eigen ding te doen.
  Maar gentech voedsel is niet te accepteren. De macht en kracht moet uit het vlees. Toekomende generaties hebben gewoon minder vlees nodig dus mag je het niet gaan opdringen. Koemelk en zuivel is ook over de top commercieeel uitgebuit en is echt niet zo gezond als men zegt, dat moet er ook echt uit. Men zal bewuster en bewuster processen moeten gaan bekijken, verhouden gaan zien, en bekijken en op nieuw invullen. De mensen hebben nu door hun hoeveelheid en nieuwe verantwoordelijkheid nu eenmaal rekening te houden met enorm veel meer factoren dan hun eigen belang. Toch zal het individu en zelf keuze vooropstaan, de individu zal zich ook moeten ontwikkelen in eigen inzicht, plaats in gezin, groep, land of wereld.
  Het kan ook, kijk 80 jaar terug en kijk naar de technologische ontwikkeling en inzicht, kennis en wereld inzicht.
  Het is tijd dat de oorlogen stoppen.
  Dat culturen in zien dat we allemaal mensen zijn, alleen geboren op een andere plaats tijd en beinvloed door onze eigen omgeving van gezin, opvoeding, school en vrienden dat maakt dat we geloven wat we geloven. Religie is ook een samensmelting van tijds gebonden mensen in ruimte en plaats dat tegen elkaar zeggen dat zij iets zeker weten.
  Er zal altijd plaats zijn voor voedsel producenten, altijd, alleen niet voor een sector als systeem, dat eventueel niet wil of gaat veranderen. Toch zal er altijd een sector zijn als systeem, maar wel dienstbaar in een totaal plaatje.
  Eva Cassidy - What a Wonderful World http://www.youtube.com/watch?v=rXhxiC35I9k&feature=related

 • no-profile-image

  dirk

  Klimaatverandering is de nieuwe hype,daar waar de komende decennia de economie op geetst wordt.Uit allerlei verdachte onderzoekjes zal blijken dat het nog veel slechter gaat dan we al dachten.En dan dan gaan we met zijn allen veel vervelende dingen gaan MOETEN doen die zogenaamd nodig zijn om de aarde te redden.Vooral linkse mensen leggen hun wil graag op aan de gehele bevolking.Gek dat rechtse mensen die behoefte niet hebben.
  Voorbeeldje:in zuidoost brabant komt een onderzoek onder de bevolking naar de gevolgen van megastallen.Oh wat ben ik benieuwd wat daar uitkomt!!!???Het staat nu al vast dat het NOG VEEL ERGER IS DAN WE AL DACHTEN!Wat een lachertje.Zo gaat het geloof in een eerlijke samenleving geheel aan gort,gek dat er steeds extremer gestemd gaat worden.Hoe dit gaat eindigen in de toekomst weet niemand maar leuker zal het zeker niet worden.

 • no-profile-image

  gert

  natuurrampen kwamen vroeger ook voor,maar tegenwoordig worden ze toegeschreven aan de klimaatverandering

 • no-profile-image

  Pattrick

  @ Zo is het, Wat stel je vooor iedereen maar meer vlees gaan eten omdat er 5 maal meer energie in zit als sla? Deze redenatie gaat zeker al mank. En omdat niemand anders het afval uit andere secoren wil verwerken moeten we maar meer vlees gaan eten?
  De gedachte dat Nederland wel even de wereld gaat voeden met een hoog kwalitatieve denkwijzen en productieketen is pure waanzin. Net zoals de gedachte dat er in het buitenland geen vooruitgang wordt geboekt of dat ze daar niet in staat zijn om anders te produceren.
  Spreken voor eigen parochie is mijn conclusie. Het lokale CDA gevoel dus, dat helaas landelijke macht heeft gekregen. Als je de mens centraal stelt is minder vlees eten veel gezonder. De veehouderij zou zich dienstbaar op moeten stellen.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Een japanse onderzoeker op de zuidpool merkte op dat er vroeger ook grote stukken ijs afbraken van de zuidpool . Het paniekkeren daarover is pas begonnen toen de media sattelietbeelden daarvan kon laten zien op TV .

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.