Home

Achtergrond

Kleuter al gestresst door school

Een vierjarige kleuter kan al gestresst raken door school. Als de eerste schooldag niet goed verloopt, kan dat zelfs gevolgen hebben voor de rest van zijn leven.

Dat zegt politiek psycholoog Raphaela Carrière van de Rijksuniversiteit Groningen. Als de eerste weken in groep 1 niet goed verlopen, kan iemand later ook moeite met veranderingen en uitdagingen hebben. Carrière ontwikkelde als eerste een model waarmee de kleuterstress rond de eerste schooldag gemeten kan worden. Zij promoveert volgende week op haar onderzoek.

De eerste schooldag is een overgangssituatie in het kleuterleven, aldus de psycholoog. Het kind kan zich daardoor onveilig en kwetsbaar voelen. In die tijd kunnen heel kleine dingen grote gevolgen hebben. Leerkrachten moeten daarom nauw samenwerken met ouders, zodat direct blijkt of een kind zich anders gedraagt dan normaal.

Carrière adviseert om een kleuter voor de eerste echte schooldag kennis te laten maken met de nieuwe juf of meester en de klasgenootjes. Het kind moet zoveel mogelijk bij vriendjes in de klas worden geplaatst en duidelijke uitleg krijgen over regels en dagindeling. Een ouder zou bij het kind in de klas moeten blijven totdat de kleuter zelf aangeeft dat het goed gaat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.