Home

Achtergrond

Kapitaalvernietiging

De Nederlandse biodieselproducenten zitten in zwaar weer. Het afgelopen jaar hebben de zeven Nederlandse fabrieken op slechts 15 procent van hun capaciteit gedraaid, omdat er weinig vraag is naar Nederlandse biodiesel.

Dat wordt mede veroorzaakt door grote concurrentie vanuit de VS, maar ook de overheid werkt niet mee. De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in de fabrieken, onder meer door de overheid zelf. De biodieselfabrieken moesten bijdragen aan de verduurzaming van Nederland. De producenten moeten het voor een deel hebben van de bijmengplicht. Het terugbrengen van die verplichting van 5,75 naar 4 procent betekent dan ook een flinke aderlating. De producenten zullen een nieuwe markt moeten aanboren om hun product af te zetten. En de overheid steunt ze daar niet in.

GroenLinks doet zelfs een oproep om de biodieselproductie stil te leggen totdat de tweede generatie biobrandstoffen beschikbaar is. Die tweede generatie garandeert het duurzaamheidskarakter, terwijl daar bij de huidige biobrandstoffen nog wel eens twijfels over zijn. Maar dan nog hebben de huidige biobrandstoffen een voorsprong in duurzaamheid ten opzichte van reguliere brandstof. Als de overheid zich tegen de biodieselproductie keert, is dat kapitaalvernietiging van fabrieken die net uit de grond gestampt zijn, met geld van de overheid.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.