Home

Achtergrond 190 x bekeken 2 reacties

Kalverhouder mag niet zelf referentiejaar kiezen

De Europese Commissie ziet weinig in het voorstel van LNV om kalverhouders na de ontkoppeling zelf een referentiejaar te laten kiezen.

Volgens vertegenwoordigers uit de sector heeft de Commissie in een eerste reactie aan het Nederlandse ministerie laten weten de methode niet objectief genoeg te vinden.

Dat zeggen lobbyist Frans Van Dongen van het Productschap Vee, Vlees en Eieren (PVE), LTO-vakgroepvoorzitter Bert Loseman en VanDrie-directeur Henny Swinkels. LNV wil de berichten niet bevestigen en zegt nog in gesprek te zijn.

Na ontkoppeling van de slachtpremies worden de toeslagen vastgesteld aan de hand van referentiejaren. LNV had na aandringen van de kalversector voorgesteld om hiervoor drie jaren aan te wijzen, waarvan kalverhouders er twee mogen uitkiezen. Hiermee wordt voorkomen dat kalverhouders worden afgerekend aan de hand van een niet-representatief jaar, bijvoorbeeld omdat toen gebouwd werd.
Brussel oordeelt echter dat het voorstel van LNV te subjectief is. De discussie is daarmee nog niet ten einde. Vorige week diende Frankrijk een vergelijkbaar verzoek in, wat nog in behandeling wordt genomen.

Drie referentiejaren

"Wie weet wat daar nog uitkomt en wat voor gevolgen dat heeft. Voor Nederland is de beslissing in ieder geval erg moeilijk aanvechtbaar", zegt LTO-vakgroepvoorzitter Bert Loseman. "We gaan er dan ook vanuit dat we niet met een keuzejaar kunnen werken, maar hopen wel op drie referentiejaren." LNV wilde in eerste instantie 2007 en 2008 als referentiejaar aanwijzen, maar LTO dringt aan op het toevoegen van 2006.

Henny Swinkels van de VanDrie Group is ernstig teleurgesteld in het besluit van Brussel. "Dit is heel erg, dit treft de kalverhouders hard. Het vergroot de ongelijkheid nog verder en zal leiden tot chaos in een goed geordende keten", vreest Swinkels. "Ik hoop dan ook dat LNV het moment van ontkoppeling nog eens heel goed overweegt en toch kiest voor 2012. We moeten de ruimte die we hebben om de sector optimaal voor te bereiden benutten."

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    freek

    dit lijkt een groene puntmuts beslissing

  • no-profile-image

    wilco van laar

    Wat is wijsheid in deze ? Dat meneer swinkels in eerste instantie aan zijn eigen portemonee denkt is wel duidelijk !

Of registreer je om te kunnen reageren.