Home

Achtergrond 176 x bekeken

Kabinet verdedigt beleid afgelopen jaar

Het kabinet komt vandaag met een reeks brieven en jaarverslagen waarin het zich verantwoordt voor het gevoerde beleid in het voorgaande jaar.

Premier Jan Peter Balkenende en minister Wouter Bos van Financiën presenteren de stukken vrijdag na afloop van de reguliere wekelijkse ministerraad.

De stapel wordt komende dinsdag nog iets hoger als de Algemene Rekenkamer met haar commentaar op de jaarverslagen komt. Eind mei gaat de Tweede Kamer dan met het kabinet over de terugblik in debat.

De verantwoordingsdag in mei werd negen jaar geleden ingevoerd en heette de eerste jaren nog wel eens 'gehaktdag'. Op die dag blikken kabinet en Kamer terug op het beleid van het kalenderjaar ervoor, waarvoor op de Prinsjesdag in het jaar dáárvoor de plannen en de begroting werden gepresenteerd.

Echt swingend en politiek spannend is het de afgelopen jaren niet geworden. Vorig jaar hekelde de Rekenkamer weliswaar de 'verkooppraatjes' van het kabinet, maar het Kamerdebat ging eigenlijk nauwelijks over het kabinetsbeleid van het jaar ervoor. Wel klaagde de oppositie over het vertrouwen van de burgers in het kabinet. Balkenende zei toen dat Nederland een te negatief zelfbeeld had.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.