Home

Achtergrond 158 x bekeken

Kabinet steunt bouw, duurzaamheid en huiseigenaar

Gemeenten, projectontwikkelaars, (sociale) verhuurders en bouwers worden met een 'crisisbudget' van 395 miljoen euro in 2009 en 2010 in staat gesteld zoveel mogelijk door te bouwen.

Nog voor de zomer kunnen gemeenten aanvragen voor projecten indienen die ze voor geld uit deze pot in aanmerking willen laten komen. Die projecten maken alleen kans als partijen ook meewerken: de gemeenten zelf bijvoorbeeld door verlaging van de grondprijs. Ook moet het gaan om projecten die anders als gevolg van de crisis niet tot stand zouden komen.

Dat staat in een brief van minister Eberhard van der Laan (Wonen), die het kabinet vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het kabinet wil niet alleen de woningbouw op gang houden, maar ook werkgelegenheid behouden, duurzaamheid vergroten en huiseigenaren helpen die door de crisis in de knel komen.

Huiseigenaren kunnen ook goedkoper leningen afsluiten voor investeringen in huis, zoals zonnepanelen en warmtepompen. Ook bedrijfsmatige verhuurders worden door het kabinet met energie-investeringsaftrek gestimuleerd om energiebesparende maatregelen te nemen. Het kabinet denkt dat vooral corporaties fors zullen investeren en dat daardoor in twee jaar 100.000 woningen energiezuiniger kunnen worden gemaakt.

Zoals eerder deze week bekend werd, wil het kabinet huiseigenaren meer tijd geven om betalingsproblemen als gevolg van de crisis op te lossen en daarmee (gedwongen) verkoop te voorkomen. De belangrijkste aanpassing is dat er bij langer lopende achterstanden geen aparte, aanvullende lening hoeft te worden afgesloten.

Ook heeft er overleg plaats met banken om minder terughoudend te zijn in het toestaan van tijdelijke verhuur van woningen. "Mensen moeten hun woning kunnen verhuren om dubbele woonlasten te beperken als zij hun oude huis niet verkocht krijgen'', aldus het kabinet.
Het kabinet laat verder onderzoek doen naar de risico's en consequenties van een verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie. Daarbij worden de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Waarborgfonds eigen Woningen betrokken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.