Home

Achtergrond

Italië stuurt weer illegalen terug naar Libië

Ondanks internationale protesten gaat Italië vooralsnog door met het terugsturen van illegale bootvluchtelingen naar Libië.

Vandaag pikte de Italiaanse kustwacht 240 illegalen op in de wateren tussen Malta en Italië en bracht ze naar de Libische havenstad Tripoli.

Volgens premier Silvio Berlusconi heeft Italië het volste recht om bootvluchtelingen terug te sturen nog voordat ze een voet op Italiaanse bodem hebben gezet. Volgens mensenrechtenorganisaties hebben de vluchtelingen het volste recht om asiel aan te vragen in Europa. De organisaties maken zich zorgen over het lot van de vluchtelingen in Libië omdat dat land het vluchtelingenverdrag niet heeft ondertekend.

Donderdag nam Libië voor het eerst vluchtelingen terug, die door een Italiaanse tanker waren 'gered' uit gammele bootjes. Libië heeft laten weten dat het wil helpen in de strijd tegen illegale immigratie krachtens een vriendschappelijk akkoord dat vorig jaar werd ondertekend. Beide landen patrouilleren om bootjes met illegalen te onderscheppen. Jaarlijks wagen tienduizenden veelal Afrikaanse vluchtelingen de tocht over de Middellandse Zee om Europa te bereiken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.