Home

Achtergrond 228 x bekeken

Ingreep DG Handel stopt restitutie goedkope kaas

Inmenging van het directoraat-generaal Handel van de Europese Commissie heeft gezorgd voor het onverwachte uitblijven van exportsteun voor kaas goedkoper dan 2.300 euro per ton.

De instelling maakte vorige week op het laatste moment bezwaar tegen het toekennen van restituties voor goedkope kaas. Dit bevestigen bronnen rond de Europese Commissie. Om de zuivelsector een extra steuntje in de rug te geven in de huidige moeilijke marktsituatie was binnen het directoraat-generaal Landbouw overeenstemming ontstaan dat ook de kaasafzet een beetje hulp nodig had.

In Europa is er veel kaas die nu wordt verkocht voor prijzen lager dan 2.300 euro per ton. Daarom was besloten om ofwel de grens van 2.300 euro tijdelijk af te schaffen als ondergrens, of die grens te verlagen naar bijvoorbeeld 2.000 euro. In dat laatste geval zouden handelaren de kaas met 300 euro per ton restitutie buiten Europa kunnen afzetten. Deze maatregel ging op het laatste moment niet door. Oorzaak was dat DG Handel bezwaar maakte. Dit vond dat er nu eigenlijk wel genoeg restitutie was na de steunmaatregelen voor boter en melkpoeder. Hiervoor was ongeveer anderhalf jaar geen exportsteun gegeven voor zuivel

Het feit dat diverse handelspartners van de EU kritisch zijn over de Europese maatregelen en de Verenigde Staten ook exportsteun voor de zuivel hebben geïntroduceerd, heeft de DG in zijn standpunt gesterkt. Dit wil nog niet zeggen dat de kaasrestituties nu van de baan zijn. De discussie erover wordt alleen naar een hoger niveau getild.

Als de Eurocommissarissen Mariann Fischer-Boel (landbouw) en Catherine barones Ashton (Handel) het eens worden, kan alsnog restitutie worden gegeven. Restitutiemaatregelen van de afgelopen tijd lijken volgens bronnen in de zuivelsector hun stabiliserende werking te hebben gehad. De bodem van de markt lijkt bereikt. De interventie van mager melkpoeder en boter zitten vol. De prijzen lijken wereldwijd iets te stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.