Home

Achtergrond 167 x bekeken

Imagoschade

De inval bij een aspergebedrijf in Someren berokkent de sector veel imagoschade. De vooruitgang die de land- en tuinbouw op dit vlak heeft geboekt, bijvoorbeeld via het project LTO sei­zoensarbeid, loopt een zware deuk op.

Zeker als de vakbonden erbij zeggen dat LTO Nederland controle na­laat op dit soort 'slavernij'. Dit incident bevestigt het beeld bij consu­menten dat er veel mis is. Dat beeld krijg je als branche-organisatie ook bijna niet meer weggepoetst. LTO moet hierin dus stappen zetten. Het is echter niet realistisch te stellen dat LTO eigen inspecteurs langs bedrijven stuurt om de boeken in te zien. Dat is geen taak van LTO, maar het moet wel open staan voor een actievere rol bij naleving. Een mogelijk scenario is dat LTO bedrijven aan gaat spreken op hun rol als werkgever en de cao-plicht.

Signalen zouden dan via FNV van werknemers kunnen komen. Dat roept wel vervolgvragen op. Zo heeft LTO geen sanctiemogelijkheden.
Moet de organisatie dan zelf de arbeidsinspectie inschakelen? Die mel­dingsmogelijkheid kent de inspectie al en lijkt dus een stap te ver. Be­drijven wijzen op de verantwoordelijkheid kan de ondernemers wel scherp houden en zo de beeldvorming redden. Dat is – net als de cao – een collectief goed.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.