Home

Achtergrond 173 x bekeken 3 reacties

Ierse veehouders willen supermarktregels terug

De Ierse organisatie van melkveehouders ICMSA wil dat de Groceries Order weer wordt ingevoerd.

Die wet die enkele jaren geleden werd ingetrokken bepaalde vooral dat winkels in Ierland producten niet onder de inkoopprijs mochten verkopen.

"Alleen op die manier kunnen we voorkomen dat de grote supermarkten hun leveranciers nog langer onder zware druk zetten om onder de kostprijs te leveren", zegt voorzitter Jackie Cahill.

Veel Ierse supermarkten stunten met de prijzen. Zo heeft Tesco vlees tot 20 procent goedkoper gemaakt en de winkelprijs voor melk met 7 procent verlaagd.

Volgens Cahill gaat dat steeds meer ten koste van de leveranciers en uiteindelijk de boeren. "Vanaf de dag in 2006 dat de Groceries Order werd ingetrokken hebben de supermarkten de macht overgenomen en dicteren ze het nationale voedingsbeleid. Zij zijn nu in staat om producten binnen te halen onder de kostprijs. Nog oneerlijker is het dat ze goedkoop producten als melk inkopen en daarmee stunten om klanten binnen te halen."

Om de melksector te redden, moet de regering in Dublin snel ingrijpen en de Groceries Order weer invoeren, vindt Cahill.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Dit is een belangrijk voorbeeld.
  Jackie Cahill heeft volkomen gelijk.
  De keten transparantie, marges en verantwoordelijkheid moeten werken, en onder inkoopprijs verkopen is nu het voorbeeld van de zo heilige wereldmarktwerking.
  CBL, Marc Jansen moet maar eens reageren op dit verhaal in Ierland.
  Ook moet Marc Jansen uitleggen in Normaal Nederlands, wat de marges in de supermarkten zijn op biologische producten. Als die hoger zijn als gangbaar moet de verkoopprijs omlaag, of meer geld naar de producent.
  Het moet overzijn met volledige macht aan de supermarkten.
  Marc Jansen, graag alle resultaten en cijfers en verhalen binnen 24 uur in de media.
  Zeg sorry, en verander alles wat niet door de beugel kon de volgende dag of doe verder iets zinnigs voor de toekomst, maar dan wel vandaag.

 • no-profile-image

  Tom

  Dit is wat voor het Europeseparlement,als ze de voedsel voorziening willen redden en de boeren op het platteland willen behouden, is dit de enigste kans!

 • no-profile-image

  mkb-er

  Jaren geleden wilde ik heel graag melkveehouder worden. Dat was in de jaren 80 financieel mogelijk. Daarna niet meer. Althans voor mij.
  De laatste 10 jaar begint de animo om boer te zijn te tanen. Dat heeft met de leeftijd te maken, maar ook met de omstandigheden waarin de boer en tuinder verzeild zijn geraakt. En dan speciaal bedoel ik de marktomstandigheden en niet zo zeer de omgevingsfactoren.
  Nu bekruipt mij steeds meer het gevoel, ik ben toch hardstikke gek dat ik boer of tuinder zou zijn. Geen enkele werknemer is bereid om onder de huidige omstandigheden winkelier of boer of tuinder te zijn. Waarom zou ik dat nastreven?

Of registreer je om te kunnen reageren.