Home

Achtergrond 1 reactie

Iedereen dezelfde kans

Te hopen valt dat Europees mededingingscommissaris Neelie Kroes snel werk maakt van haar mededingingsonderzoek. Het is hoog tijd dat boeren en andere particulieren gelijke kansen krijgen bij het natuurbeheer.

Het doet er niet toe wie het beheer uitvoert, als het maar op eenzelfde manier gebeurt en iedereen op dezelfde voorwaarden wordt afgerekend. Daar schort het nog behoorlijk aan. Het begint al bij de aanmelding. Als een boer zich aanmeldt om een natuurgebied of nog aan te leggen natuurgebied te gaan beheren, zijn diens kansen vaak al op voorhand kleiner dan die van een terreinbeherende organisatie. Hiervan zijn vele voorbeelden te noemen.

Dan is er de kwestie van de beloning voor het beheer. De grote organisaties krijgen nagenoeg alle kosten vergoed, soms via achterdeurtjes. Bovendien verpachten ze hun graslanden vaak nog. Dan ligt het werk bij de gebruiker en blijft de vergoeding hangen bij de eigenaar. Zo worden de grote terreinbeheerders overgecompenseerd met overheidssteun. De particuliere beheerders krijgen veel minder kosten vergoed.

Tot slot hoeven de grote beheerders volgens nieuw gemaakte afspraken nauwelijks objectieve rekensschap af te leggen voor behaald resultaat, terwijl boeren met argusogen worden gevolg. Kortom, hoog tijd dat Kroes hier gelijke voorwaarden en kansen afdwingt.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    dj

    Helemaal mee eens; nu nog steun zoeken bij de politiek om dit te veranderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.