Home

Achtergrond

Hoogste heffing in tien jaar tijd

De Nederlandse melkveehouders hebben in het voorbije quotumjaar de hoogste superheffing sinds tien jaar bij el­kaar gemolken.

Dit heeft het Pro­ductschap Zuivel (PZ) gisteren be­kend gemaakt. De melkveehouders moeten 43,8 miljoen euro aan heffing betalen. Dit bedrag is gebaseerd op een overschrijding van het nationale quotum met 157 miljoen kilo; 1,38 procent van bijna 12 miljard kilo.

Vorig jaar zagen de melkvee­houders zich ook al geconfron­teerd met een hoge rekening voor te veel geproduceerde melk, maar toen ging het om een lager totaal­bedrag: 39,6 miljoen euro.Voorzitter Siem-jan Schenk van de LTO-vakgroep Melkveehoude­rij noemt de overschrijding sneu geld en stelt dat de melkveehou­ders hier zelf volledig verant­woordelijk voor zijn. ”Hier had­den mensen op kunnen sturen”, meent hij. ”Misschien niet op ter­mijn van een maand, maar de overschrijders konden het zien aankomen en maatregelen ne­men.”

elijk heeft het idee dat de quotering toch nauwelijks meer meetelde ook veel veehou­ders op het verkeerde been gezet, meent Schenk.Voorzitter Peter ten Hoeve van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond toont meer begrip voor de overschrijders, hoewel de bond juist productiebeheersing hoog in het vaandel heeft. Volgens Ten Hoeve ging het melken afgelopen winter juist heel fijn en vlot. Bo­vendien, meent hij, is het toch erg moeilijk om de productie precies te sturen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.