Home

Achtergrond 241 x bekeken 5 reacties

Hoger langetermijnsaldo voor de varkenshouderij

Het langetermijnsaldo voor de zeugenhouderij is met 8 euro gegroeid met 320 euro per gemiddeld aanwezige zeug.

Dat stelt de Animal Sciences Group (ASG) vast. Het saldo voor de vleesvarkenshouderij stijgt volgens de ASG met 4 euro tot 65 euro per gemiddeld aanwezig varken. Vorig jaar stelde het onderzoeksinstituut de saldi nog naar beneden bij vanwege de hoge voerprijzen. Inmiddels zijn de prijzen weer enigszins gedaald, al gaat de ASG wel uit van een gemiddeld hoger prijsniveau dan voor 2007.

Het hogere saldo in de zeugenhouderij komt vooral door een hogere biggenproductie. In de begroting gaat de ASG uit van een productie van 26 biggen per zeug per jaar, vergeleken met een productie van 25,4 vorig jaar. Bovendien neemt het instituut aan dat de biggenprijs hoger is. Daardoor leidt de hogere productie tot extra meeropbrengst.

Ook in de vleesvarkenshouderij stijgt het langjarige saldo, ondanks hogere biggenprijzen. Dit komt vooral door een verwachte stijging van de varkensprijs tot € 1,245. Dit is 2 cent hoger dan in de normen van vorig jaar. De productie verandert intussen weinig. Behalve een verbeterde uitval zijn de technische resultaten voor de vleesvarkenshouderij gelijk gehouden. De uitval is bijgesteld van 2,5 procent tot 2,4 procent.

Het onderzoeksinstituut berekent in opdracht van het Productschap Vee en Vlees (PVV) jaarlijks de normen voor bedrijfsbegrotingen voor de lange termijn voor het Kwin-handboek, een boek met kwantitatieve informatie over de veehouderij. Deze normen worden onder meer gebruikt bij aanvragen voor het borgstellingsfonds. Banken gebruiken ze bij kredietverstrekking.

Vorig jaar daalden de saldi van zowel de zeugen- als de vleesvarkenssector nog. De ASG voorspelde toen echter al dat er een herstel aan zat te komen als de biggen- en varkensprijzen weer aan zouden trekken. Een belangrijke kostenpost die in de saldoberekeningen ontbreekt is de mestafzet. Dit is met het oog op grote regionale verschillen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vrk mester

  er wordt bij de varkensmesters niets verdiend, wat een onzin verhaal !!!!

 • no-profile-image

  mega knor

  vrk houder uit het oosten, jou reactie is anders ook kort door de bocht. Dat 100% voerwinstverhaal schuift nl ook op wanneer de slechtste bedrijven stoppen komt het gemiddelde uiteraard hoger te liggen, veel succes met de rat-race.
  Want vroeg of laat zit je zelf ook aan de onderkant vd streep

 • no-profile-image

  varkenshouder

  @ vrk mester, nu word er idd niets verdiend nee, maar uw reactie is te kort door de bocht. men heeft het in het artikel over een langjarig gemiddelde en dan is het gewoon gunstig. de komende tijd zal het kaf van het koren gescheiden worden in de varkenshouderij 100% voerwinst of meer, of ermee stoppen. met klagen komt men in elk geval niet ver.

 • no-profile-image

  x

  Hoe dieper het dal, hoe hoger de piek is algemeen bekend

 • no-profile-image

  MINI KNOR

  Zo is dat mega knor, tot de laatste 2 overgebleven varkenshouders aan toe zal er een boven- en ondergemiddelde blijven.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.