Home

Achtergrond 356 x bekeken 5 reacties

Hirsch Ballin: Ahmed Jan moet kunnen

Marokkaanse Nederlanders moeten hun kind een dubbele voornaam kunnen geven, zoals Ahmed Jan.

Daarmee kunnen ouders meer uiting geven aan hun verbondenheid met zowel Nederland als Marokko.

Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie geopperd tijdens gesprekken met ambtgenoten in Marokko. Volgens zijn woordvoerder hebben de Marokkaanse autoriteiten het idee niet op voorhand afgewezen. Ze lieten weten dat het naamrecht in ontwikkeling is en dat ze ook het belang van integratie zien. Het naamrecht is een nationale zaak. Marokko zou de wet moeten aanpassen om het mogelijk te maken een Marokkaans-Nederlandse voornaam als volwaardige naam in het paspoort op te nemen.

Aanleiding voor het pleidooi van Hirsch Ballin waren praktische problemen die te maken hebben met de gevoelige kwestie rond de dubbele nationaliteit. Marokko staat vrijwel nooit toe dat onderdanen afstand doen van hun nationaliteit en is niet van plan daar iets aan te veranderen. Marokkaanse Nederlanders hoeven geen Marokkaans paspoort voor hun kind te halen. Als ze wel een Marokkaans paspoort willen, moet daar een Marokkaanse naam in komen te staan. Hirsch Ballin hoopt dat daar straks ook een Marokkaans-Nederlandse of Nederlands-Marokkaanse naam in kan worden opgenomen.

De bewindsman heeft verder de verzekering gekregen dat de in Nederland veelbesproken namenlijst van de Marokkaanse regering geen beperkingen oplegt. Marokkaanse Nederlanders krijgen met die lijst met goedgekeurde voornamen te maken, als ze aangifte van een geboorte doen en van plan zijn hun kind ook bij het consulaat aan te geven. Hirsch Ballin kreeg tijdens zijn bezoek te horen dat de lijst kan worden uitgebreid met internationaal gangbare namen waarin Marokko zich kan herkennen, zoals Sofia. Als een naam wordt afgekeurd, kunnen ouders daartegen in beroep gaan.

Hirsch Ballin wilde ook weten of Marokkaanse Nederlanders die alleen met een Nederlands paspoort naar Marokko reizen, zonder problemen het land in kunnen gaan. Volgens de autoriteiten is dat het geval.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Geverink

  Geen Mohammedaan zou problemen hebben met Mohammed-Daan

 • no-profile-image

  dirk

  Johannes -achmed zal wel niet door de keuring komen!

 • no-profile-image

  gert

  Mohammed Jan ,mag dat ook??

 • no-profile-image

  Waalbers

  En de vrouwen ook Ali(e) Fatima dan?

 • no-profile-image

  dirk

  Maar dan wel Jan Ahmed graag!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.