Home

Achtergrond 279 x bekeken 12 reacties

Handreiking DOC aan leden

DOC Kaas past dit jaar geen zomerheffing toe. Dit geeft de leden € 1,60 per 100 kilo melk meer aan contanten in de hand over april en mei.

De coöperatie doet deze handreiking op verzoek van de leden. Het verzoek kwam naar voren tijdens de voorjaarsvergaderingen en is bedoeld om de liquiditeitsproblemen op veel melkveebedrijven te helpen verzachten, zegt directeur Jannes Oosterveld. DOC is hiermee de eerste en voorlopig enige coöperatie in Nederland die de leden op deze manier tegemoet komt. Ook in de ledenraad van FrieslandCampina is erover gesproken om dit jaar geen zomerheffing toe te passen, maar na uitgebreide discussie is besloten om niet aan de heffingen en toeslagen te tornen.

DOC schaft de zomerheffing overigens nog niet definitief af. De heffing wordt dit jaar gesaldeerd tegen de wintertoeslag. Anders gezegd: als nu de zomerheffing van 2 maanden € 1,60 per 100 kilo achterwege blijft, blijft later dit jaar ook de wintertoeslag van 4 maanden 85 cent per 100 kilo geheel of deels achterwege.

Het schrappen van de zomerheffing kost DOC enkele miljoenen euro’s aan betalingen die naar voren worden gehaald, maar dat is volgens Oosterveld geen probleem. "Als wij de leden zo kunnen helpen om minder krap bij kas te komen, doen wij dat." Door de operatie betaalt DOC over april nu een voorschot van € 21,82 per 100 kilo, over mei wordt dat een bedrag van € 20,92, want het voorschot over die maand daalt met 90 cent per 100 kilo.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  onrendabele fabriek

  Gewoon goed voor elkaar.....VERGEET HET MAAR!!

 • no-profile-image

  wim

  Nu in mei weer verlagen ? Blijft er al niks meer van over. Zou doc kaas nu nog steeds uit hun eigenvermogen de melkprijs op peil te houden of zou die anders nog lager zijn .

 • no-profile-image

  kleine

  Beste melkboer uit Leusden, ik deed het voorstel op de melkveehouders ledenvergadering van LTO. “Laten wij minder melk leveren i.p.v. meer, om de melkprijs niet kapot te maken” Het regiobestuur keek mij aan of dat het dacht, wat moeten wij nu met zo een domme opmerking! Grote jongens pleiten daar i.p.v. 1 % meer melk, gelijk 5% meer melk te willen leveren, met de opmerking, laat de melkprijs maar een tijdje laag zijn! LTO bestuurders zijn FC bestuurders en daarom eensgezind in hun mening. Volgens mij heeft een heersende groep geen probleem met een (tijdelijk) lage melkprijs! Deze mensen gaan er van uit dat ze bij de overblijvers horen, en dat mag ten koste gaan van….. Toen ik zag wat de bedoeling was, heb ik bedankt als lid.

 • no-profile-image

  klaas

  niet echt helpen natuurlijk.
  (vestzak - broekzak ) bovendien melken veel boeren nu zuinig aan om komende herft meer gas te geven bij een hopelijk iets hogere melkprijs en hebben dan de herfsttoeslag graag er nog bij

 • no-profile-image

  wijze uit het oosten

  Herman uut Doarle gedraagt oe!!!!
  En laten we met elkaar hopen dat DOC
  blijft bestaan,heeft iedereen baat bij ,maar ik ben bang dat de financiele positie van DOC een andere is dan dat wij met elkaar in de gaten hebben, het is te hopen dat doc niet in de positie komt dat het bedrijf word (moet) overgenomen.

 • no-profile-image

  melkboer

  ja dan kan gerard weer een paar missers maken want die kosten toch ook wel een beetje

 • no-profile-image

  vergeer

  Goed bezig Jannes en Gerard(ONDERDIRECTEUER) vooral niet teveel betalen dan kunnen jullie nog meer geld aan jullie speeltje (de fabriek) verknallen.

 • no-profile-image

  wim

  Als dockaas een handreiking aan de boeren willen geven kunnen ze beter de kaas beter gaan vermarkten . Of kijk eens in de keuken van die andere kaas fabriek.

 • no-profile-image

  boer

  haha, ja inderdaad! De leveranciers raken in liquiditeitsproblemen maar voor DOC is het geen enkel probleem om miljoenen euro's eerder uit te keren. Ze hebben toch genoeg onderpand met al die dure fabrieken.

 • no-profile-image

  Herman

  Stelletje negatieve donders zijn jullie toch!!!!!

 • no-profile-image

  melkboer

  Beste melkveehouders: overtuig jezelf en je buurman eens dat jullie allemaal een beetje minder melk moeten gaat produceren. Dan heb je tenminste kans dat er een melkschaarste ontstaat en dus betere melkprijzen. En ga dat niet bij betere prijzen als een gek aan het bouwen om weer meer melk te produceren. Als we allemaal, dus ook de RFC boeren, minder melk aanleveren, hebben we allemaal een betere melkprijs. DOC doet absoluut goed haar best om een zo hoog mogelijke opbrengst te realiseren. De beste stuurlui staan immers altijd aan wal het is dan ook wel erg goedkoop om de direktie nu met veel kritiek te overladen. Realiseer je eens wat "vergelijkbare" producten welke geproduceerd in Duitsland kosten. Dan zou je nog een stukje minder voor de melk vangen. Ik weet dat Jannes en zijn mensen hun best doen om uit de bulkproducten te komen door andersoortige kazen te willen maken, maar daar heb je ook afnemers voor nodig. Kom zelf eens met goede ideeen op de ledenvergadering of misschien bij de ledendienst, het zal zeker gewaardeerd worden. Ook hierin maakt eendracht macht! Zorg dat je met z'n allen inventiever bent dan de RFC.

 • no-profile-image

  vergeer

  klopt melkboer ,want gerard maakt nog wel eens een fout die afgekocht moet worden ,volgens mij is het voordeliger gerard uit te kopen mischien verdienen de boeren nog eens wat.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.