Home

Achtergrond

Grote partijen scoren slecht bij kieswijzers

Grote partijen als CDA, PvdA, SP en VVD scoren vooralsnog slecht in de kieswijzers voor de Europese verkiezingen op internet.

Grote winnaars zijn D66, GroenLinks, PVV en de combinatie ChristenUnie/SGP.

Op stemwijzer.nl waren vanmiddag rond de 360.000 adviezen uitgebracht. D66 werd het vaakst geadviseerd: bijna 16 procent, op de voet gevolgd door GroenLinks en de PVV van Geert Wilders, beide rond de 15 procent. Op ruime afstand volgen de SP (bijna 10 procent) en daarna pas het CDA, de PvdA en de VVD, alle drie met rond de 7 à 8 procent. De ChristenUnie/SGP komt nauwelijks boven de 1 procent.

Op kieskompas.nl (van de Vrije Universiteit Amsterdam en dagblad Trouw) is ChristenUnie/SGP juist de grote winaar. Een derde van de mensen die het Kieskompas invullen, komt uit bij de ChristenUnie/SGP, stelde VU-politicoloog André Krouwel vandaag in het Reformatorisch Dagblad. Maar volgens zijn analyse stemt driekwart van deze respondenten uiteindelijk vanwege de moreel-ethische standpunten toch zeker niet op een van deze partijen. Zij lijken uit te komen bij CDA of VVD.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.