Home

Achtergrond

Groot onafhankelijk onderzoek naar aanslag

Er komt een groot onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen op Koninginnedag in Apeldoorn.

Dat onderzoek moet gebruik maken van drie afzonderlijke feitenonderzoeken die nu lopen naar aanleiding van het drama, waarbij zeven doden vielen. Dat stelde burgemeester Fred de Graaf van Apeldoorn dinsdag.
Momenteel zetten drie instanties de feitelijke gebeurtenissen op 30 april op een rij. Zo zijn de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) en de nationale recherche bezig met het bekijken van de voorbereiding van Koninginnedag, de veiligheidsmaatregelen die zijn genomen en de mogelijke strafrechtelijke gevolgen daarvan. De nationale recherche is betrokken omdat het om een aanslag op het koninklijk huis gaat. De gemeente Apeldoorn laat verder de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (OOV) naar het functioneren van de gemeente kijken.
Volgens De Graaf moeten die feitenonderzoeken in mei of juni klaar zijn. Vervolgens kan het allesomvattende onafhankelijk onderzoek ,,duiding geven aan de feiten die boven tafel zijn gekomen en aangeven waar de verantwoordelijkheden liggen'', aldus de Apeldoornse burgemeester.
Het is nog niet bekend wie dat onderzoek gaat uitvoeren. De Graaf denkt aan een soortgelijke commissie als de commissie die de vuurwerkramp in Enschede onderzocht. Die commissie stond destijds onder leiding van de voormalige Nationale Ombudsman Marten Oosting.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.