Home

Achtergrond

Groot deel ziektes gevolg van ongezonde leefstijl

Een derde tot de helft van de ziektegevallen in Nederland komt door roken, alcoholgebruik, ongezond eten, te weinig bewegen en luchtverontreiniging.

Dat schrijven diverse adviesorganen van de regering in een rapport dat dinsdag wordt gepresenteerd. Het gaat om de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg, de Onderwijsraad en de Raad voor het Openbaar Bestuur. Ze noemen ook onveiligheid in het verkeer, ongezonde arbeidsomstandigheden en slechte huisvesting als vermijdbare oorzaken van ziekte.

De organisaties stellen dat de overheid op een veel bredere manier moet proberen mensen gezond te houden. Dat moet niet alleen via de spreekkamer van de dokter gebeuren, maar ook via bijvoorbeeld scholen en wijkcentra. Immers, zo stellen de organisaties, als kinderen gezond eten en leven, zijn ze minder ziek en presteren ze beter op school. Ze hebben dan een grotere kans een diploma te halen en een goede baan te vinden. Als ze eenmaal gezonde werknemers zijn, zorgen ze voor een betere productie. Ook is er dan minder kans dat ze arbeidsongeschikt raken en een uitkering aanvragen.

Als auto's minder vervuiling uitstoten en de werkplek veilig en gezond is, kunnen ziekten ook verder worden teruggedrongen, aldus de opstellers van het rapport.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.