Home

Achtergrond 271 x bekeken 2 reacties

Groep Friese boeren beschermt grutto's

Een grutto steekt zijn kop fier boven het gras uit op een perceel van melkveehouder Klaas Oevering in het Friese Idzega.

Oevering is bestuurslid van Skriezekrite Idzegea, een samenwerkingsverband van veertig boeren die weidevogels beschermen. Het gaat slecht met de weidevogels. "Het aantal grutto’s daalt jaarlijks met 10 procent. Als we niets doen sterven ze uit", voorziet Oevering. Hij vindt dat er in het gebied alles aan gedaan moet worden om de vogels te beschermen. Het belangrijkste is volgens Oevering dat de boer oog heeft voor de vogel. Foto Paulus Maessen

Bij de voormalige zuivelfabriek van Friesland Foods in Nijkerk hangen de vlaggen van het Deense Arla in top. Het bedrijf was tot 4 mei eigendom van FrieslandCampina maar moest tot ongenoegen van vele veehouders van de Europese mededingingsautoriteit worden afgestoten in verband met de fusie. Op het gebouw links hangt het logo van Friesche Vlag. De borden met daarop Friesland Foods zijn inmiddels afgeplakt. Arla mag het merk Friesche Vlag komende 10 jaar onder licentie gebruiken voor de verkoop van haar dagverse melk en daarnaast is Arla verzekerd van een melkaanvoer van jaarlijks 1,2 miljard kilo melk tot 2017. Foto AxiPress

Fruitteler Jan Bosschaart en zijn zoon uit het Groningse Noordbroek maaien het gras tussen de nieuwe aanplant perenbomen van het ras Conférence. Met de nieuwe aanplant erbij heeft de teler in totaal 3 hectare peren. De jonge aanplant komt dit jaar voor het eerst in productie. Bosschaart is tevreden over de bloei. "Het is ongekend snel gegaan door het goede weer. Het is overdadig dit jaar." Foto Koos van de Spek

Een inwoner van het Bulgaarse dorp Patalenicha steekt een lam aan het spit. Het dier wordt geofferd ter ere van Sint Joris, de patroon van ondermeer de schaapherders. Sint Joris is een van de populairste heiligen in Bulgarije, sinds het land in de negende eeuw het christendom tot de staatsgodsdienst verklaarde. Het jaarlijkse Bulgaarse feest wordt Gergyovden genoemd, dag van Joris. Foto ANP

Foto

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    verstraten

    Dit is echt niet alleen in friesland hoor. Bij ons wordt er ook druk aan gewerkt

  • no-profile-image

    gert

    Bij ons krijgen ze geen kans ,het stikt hier van de roofvogels,buizerds,haviken ,sperwers en kraaien

Of registreer je om te kunnen reageren.