Home

Achtergrond 689 x bekeken 1 reactie

Groei Afrikaanse tuinbouw is voorbij

Het Afrikaanse bloemen- en groentenareaal, dat voornamelijk uit rozen bestaat, groeit dit jaar voor het eerst in 20 jaar niet.

Mogelijk daalt het areaal zelfs fors. De prijzen zijn eenvoudigweg beneden de maat, waardoor voor tientallen bedrijven vlak voor Moederdag faillissementen dreigen. Dat melden media in Tanzania, Zambia en Kenia.

Rozen uit Afrika zijn de laatste jaren tot een begrip geworden op de FloraHolland-veilingen. In de eerste drie kwartalen van 2008 kwam ruim 95 procent van de 2,6 miljard geïmporteerde rozen van het continent. Het areaal groeide de laatste jaren hard, geholpen door een kostprijs die tweederde lager ligt dan in Nederland. Met het toerisme zijn bloemen voor de Afrikanen nu hét middel aan harde valuta te komen.

In Kenia, het grootste succesverhaal, bedraagt het areaal nu 2.000 hectare. Prijzen, anders dan volumes, stortten echter rap in. Valentijnsdag en Pasen brachten weinig soelaas.

Volgens krant The East African dreigt voor de helft van de circa 200 bloemenexporteurs in Kenia nu het doek te vallen. In Ethiopië gingen 25 bedrijven reeds failliet. In Zambia is de situatie nog erger. De munteenheid in het land is sterk in waarde gedaald waardoor kunstmest en andere productiemiddelen een stuk duurder zijn geworden. Eén van de pioniers van de Zambiaanse bloementeelt, het Nederlandse Enviro Flor, sloot reeds haar deuren.

Lokale rozentelers

Volgens Dick Bruinsma, landbouwraad in Nairobi, is de situatie met name voor lokale rozentelers problematisch. "Relatief veel rozen die zij telen zijn kleinbloemig en hebben een korte steel. De prijzen zijn dusdanig in elkaar gezakt dat de transportkosten niet opwegen tegen de opbrengsten. Vaak kunnen de bedrijven ook geen royalties meer betalen."

De rozen worden lokaal afgezet en niet zelden vernietigd. Analisten menen dat uiteindelijk een inkrimping van het areaal met 7 procent noodzakelijk is om fatsoenlijke prijzen te realiseren. Volgens Bruinsma kunnen de tientallen Nederlandse bedrijven de crisis goed aan. "Ze zijn minder zwaar gefinancierd."

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Ik dacht dat er in Afrika meer behoefte aan voedsel was,wat een onzin om daar bloemen te kweken voor Europa, terwijl er weer voedselhulp uit Europa naar Afrika moet komen,je hoort steeds berichten over voedselschaarste in Afrika,bv. Zimbabwe,de wereld zit wel vreemd in elkaar

Of registreer je om te kunnen reageren.