Home

Achtergrond 639 x bekeken

Gras schudden in de zon

Melkveehouder Ludo van Haeren uit het Gelderse Wehl is bezig met het schudden van een perceel grasland.

De melkveehouder, die ook een loonbedrijf heeft, is erg tevreden. "Het was heerlijk weer en we konden flink opschieten. We hebben vandaag zo’n 30 hectare gedaan. We hebben ongeveer een keurige 2.000 kilo drogestof per hectare gerealiseerd. De kwaliteit van het gras is erg goed." Om de penswerking van koeien te sti­muleren moet het ruwvoer wat hem betreft niet te fijn zijn, maar juist wat structuur hebben. Foto Erik van Aalst

Een medewerkster van groente- en fruitteler Huib Meinardi uit het Groningse Sappemeer plukt aardbeien. Meinardi heeft 2 hectare aardbeien onder glas en 2 hectare in de openlucht. Hij teelt de aardbeien in blokken zodat hij een lange productieperiode, van april tot oktober, heeft. Het bedrijf van Meinardi is gevestigd op twee locaties, in Sappe­meer en in Noordbroek, eveneens in Groningen. Naast aarbeien is de teelt van asperges belangrijk voor Meinardi. Een deel van zijn producten zet hij af in de landwinkel bij het bedrijf in Noordbroek, de rest van de afzet ver­loopt via The Greenery. Foto Koos van der Spek

Marco en Ruben Meijer selecteren het vermeerde­ringskoolzaad. Het is intensief werk, zegt hun vader Gert Jan Meijer. "We telen dit jaar 20 hec­tare van dit zaad. Met zijn drieën zijn we drie dagen bezig. Per sei­zoen moeten we drie keer door het perceel, maar later in het sei­zoen gaat het wel sneller." Bij de selectie worden bepaalde planten eruit gehaald, zegt Me­ijer. "Het betreft vermeerderings­zaad voor de vrouwelijke lijn. We halen de planten eruit die meel­draden hebben, want anders krijg je rasvermenging. Het selec­teren is moeilijk te leren, maar als je het onder de knie hebt kun je de verkeerde planten goed her­kennen. We bekijken per persoon aan weerszijden een strook van twee meter breed." De akkerbouwers teelden vorig jaar voor het eerst vermeerde­ringskoolzaad. Dat is redelijk goed bevallen, zegt Meijer. "Op zo’n perceel mag zes jaar geen koolzaad hebben gestaan. Dat is op ons bedrijf geen probleem." Foto Koos van der Spek

Een medewerker van teeltbedrijf De Groene Tuin in het Friese Berlikum bindt trostomatenplanten op. Eigenaar Aart Cornelissen teelt op 12 hectare trostomaten in het Friese tuinbouwgebied. Het grootste deel van de productie gaat volgens de teler naar Engeland. De rest levert hij aan supermarktbedrijf Schuitema (bekend van C1000) en aan inkopers in Noorwegen. Cornelissen is voorzitter van coöperatie Unistar uit Emmeloord, een afzet­organisatie voor groente en fruit. Foto Alex de Haan

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.