Home

Achtergrond

Gevolgen peilstijging IJsselmeer groter dan gedacht

De gevolgen van een hoger waterpeil van het IJsselmeer zijn veel groter dan verwacht.

Dat zeiden enkele Kamerleden na afloop van het bezoek van de Tweede Kamercommissie Verkeer en Waterstaat aan de IJsseldelta.

Om in de toekomst als opslag voor zoet water te dienen, zou het waterpeil van het IJsselmeer met maximaal 1,5 meter moeten worden verhoogd, adviseerde vorig jaar de Deltacommissie. Deze club onder leiding van oud-minster Cees Veerman keek hoe Nederland op de lange termijn waterveilig kan blijven.

Dijkgraaf en voorzitter van de Unie van Waterschappen Sybe Schaap betoogde vandaag tijdens de bijeenkomst in Kampen onder meer dat bij een hoger waterpeil alle gemalen rondom het IJsselmeer moeten worden aangepast. Ook krijgt de provincie Flevoland te maken met mogelijk vier keer zoveel grondwater dat omhoog komt. "Het was mij niet bekend dat dit voor zo'n groot gebied gevolgen zou hebben'', zei Pvda-Kamerlid Jan Boelhouwer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.