Home

Achtergrond 212 x bekeken

Gele wolkenkrabbers

Wil jij meedoen aan de Kinderboerderij-zonnebloemwedstrijd? Lees dan Kinderboerderij nr. 31. En check hoe de zonnebloem groeit. Want hoe meer je weet over de zonnebloem, hoe meer kans je maakt om te winnen.

Kijk hij groeit!
Heb je het pitje in de grond gestopt, dan wordt het buitenste laagje van het zaadje (omhulsel) na een paar dagen zacht. Daarna breekt het zaadje open. De wortels groeien de grond in.
Na een of twee weken zie je een kleine stengel met kiembladen uit de grond komen. De kiembladen gebruiken zonlicht, lucht en heel veel water om voedsel te maken. Zo kunnen ze groeien.
Een zonnebloem kan wel 3 meter hoog worden. En de bloem wel 30 centimeter breed. Als de zonnebloem nog niet helemaal uitgegroeid is, draait hij mee met de zon. Gaat de bloem open, dan wijst deze naar het oosten, daar waar de zon opkomt.

Bloemen met pit
Ongeveer 400 jaar geleden brachten mensen na een bezoek aan Amerika vreemde zaden mee naar Europa. Deze zaden zaaiden ze niet in hun tuin om later van mooie bloemen te kunnen genieten. Nee, ze hadden gezien dat de indianen de zonnebloem als voedsel gebruikten. De indianen haalden de olie uit de pitten.

Of registreer je om te kunnen reageren.