Home

Achtergrond

'Gegevens EU subsidies slecht toegankelijk'

De gegevens over de Nederlandse ontvangers van Eu­ropese landbouwsubsidies zijn slecht toegankelijk.

Toch presen­teert het ministerie van LNV de informatie nog altijd beter dan veel andere landen, zegt het jour­nalistennetwerk Farmsubsidy. org.Lidstaten van de Europese Unie zijn verplicht jaarlijks openbaar te maken welke bedrijven hoeveel agrarische subsidies opstrijken. De gegevens dienen toegankelijk te worden gepresenteerd, maar het tegendeel is vaak het geval.

Volgens Farmsubsidy.org hebben tien landen, waaronder Spanje en Ierland, de regels overtreden.Acht andere lidstaten laten ’ernstige tekortkomingen’ zien. Voor Nederland geldt dit niet, maar de organisatie wijst erop dat het lijkt alsof het ministerie van LNV de subsidie-informatie op­zettelijk ontoegankelijk heeft ge­publiceerd.Een woordvoerder van het mi­nisterie weerspreekt die kritiek. Volgens hem had het systeem de afgelopen weken te maken met technische problemen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.